DROGA, BANDE I NASILJE: Mračna strana Svetskog prvenstva u Brazilu! (FOTO) (VIDEO)

FIFA je pre sedam godina izabrala Brazil za domaćina Svetskog prvenstva za 2014. godinu i tada se činilo da je to prava odluka. Niko nije očekivao da će Mundijal izazvati masovne prosteste širom Brazila, jedne od najžećih koje je ova zemlja videla u poslednjih nekoliko decenija

  • 3

Iako se činilo da je dobra ideja da Brazil bude domaćin Svetskog kupa u fudbalu 2014. godine, koja je jedna od "najopsesivnijih" fudbalskih država, veliki socijalni nemiri su počeli su da se šire kroz celu zemlju godinu dana pre početka turnira.

Procena je da je brazilaska vlada potrošila za organizaciju Svetskog prvenstva 14 milijardi dolara, što ovogodišnje takmičenje čini najskupljim u istoriji Mundijala. Ova cifra je izazvala bes građana, mnogi od njih misle i da je vlada korumpirana, a morali su da gledaju kako se novac troši na stadione i policiju dok se endemija siromaštva i socijalnih pitanja ignoriše.

Rastuće nezadovoljstvo dovelo je do nasilja i anti-vladinih protesta koji su počeli u junu prošle godine, a pred početak takmičenja su postali još veći i nasilniji. Na hiljade ljudi je paralizovalo gradove širom države kada je povećana cena gradskog prevoza za 20 odsto. Policija je odgovorila brutalno i tako je izazvala još veći bes kod ljudi, koji su počeli da izlaze na ulice u još većem broju. Tada su prvi put građani prestali da se plaše policije.

Protesti su bili značajni zbog još jednog razloga: ukazali su na velike klasne razlike koje postoje u Brazilu. Obrazovana mladež iz Rio de Ženeira je bila na ulicama sa demonstrantima iz favela i borili se zajedno protiv represije koju je pokazivala policija.

Zahvaljujući Svetskom kupu, FIFA je postala njihov neprijatelj. Ona je po njima vodeća fudbalska organizacija koja predstavlja neobuzdani kapitalizam. Vlada Brazila je odgovorila na demonstracije tako što je rasporedila ogroman broj policije i vojske širom zemlje, pokušavajući da spreči građane da izađu na ulice.

Uprkos obračunima policije i građana, masovne demonstracije su se održavale širom zemlje i dok su fudbalske reprezentacije počinjale da pristižu u Brazil.

Ekipa "Vajs Njuza" je snimila situaciju u favelama u Rio de Ženeiru i videla kako se brazilska vlada bori sa suzbijanjem kriminala, droge i demonstracija na čelu sa vojskom i milicijom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:news.vice.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • COFI

    12. jun 2014 | 17:01

    Kakvih 14 miliona,valjda 14 milijarde potrosila

  • Алекса

    12. jun 2014 | 16:44

    " Остали су секс, дрога, насиље и страх само су ту секс, дрога, насиље и страх" Електрични Оргазам 1993. година Колико смо ми испред Бразила!

  • Feki

    12. jun 2014 | 21:20

    I imaju pravo gradjani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA