Ukrajinska vojska zauzela Marijupolj, 5 mrtvih

I ukrajinske i proruske snage potvrdile su da je sukob u toku. Prijavljeno je da su petorica proruskih boraca ubijeni, dok je ranjen jedan ukrajinski vojnik

  • 5

Ukrajinska vojska opkolila je jutros Marijupolj, lučki grad pod kontrolom proruskih snaga, a u toku su borbe između te dve sukobljene strane, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na svojoj fejsbuk stranici.

- U 10.34 po lokalnom vremenu, ukrajinska zastava je razvijena nad Gradskom skupšinom u Marijupolju - naveo je Avakov na Fejsbuku, prenela je agencija Rojters.

I proruske snage su potvrdile informaciju da su borbe u toku i navele da su petorica njihovih boraca ubijena, prenela je agencija Rojters. Lider ukrajinske Radikalne partije Oleg Ljaško rano jutros saopštio je da su započeli sukobi u Marijupolju, preneo je Glas Rusije.

- U Marijupolju sam. Započele su vojne operacije. Kao odgovor na zahtev da polože oružje, oni su otvorili vatru na naše snage - napisao je Ljaško na svom fejsbuku.

Ljaško je rekao da je ranjen jedan ukrajinski vojnik i da se čuje artiljerijska paljba i eksplozije. On je apelovao na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila na desetine ljudi je poginulo.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rešenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije o ukrajinskoj krizi.

Dokumentom se poziva na zaustavljanje nasilja, početak mirovnih pregovora i uspostavljanje humanitarnih koridora kako bi civilima bilo omogućeno da odu sa teritorije gde je u toku vojna operacija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    13. jun 2014 | 10:49

    Teško onom koga Srbija i Rusija brani!!!

  • DD

    13. jun 2014 | 11:25

    PLANSKO POVLAČENJE. MARIJUPOLJ NEMA STRATEŠKI ZNAČAJ. ZAMKA ZA AMERIČKE PLAĆENIKE .

  • DD

    13. jun 2014 | 12:13

    NI PRVI NI ZADNJI PUT . FRONT SE RASTEŽE A TO DEBELO KOŠTA. BANKROT PRETI UKRAJINI. OBEĆANI NOVAC NE STIŽE. OVO NIJE OSVAJANJE NEGO PLANSKO POVLAČENJE. KOMBINACIJA GERILSKOG RATOVANJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA