Ako želi u Evropu, Srbija mora da pobedi pirate i zaštiti autorska prava! (VIDEO)

Na panelu "Pristupna agenda EU - Zaštita intelektualnog kapitala" koji je organizovao Institut za javnu politiku je konstatovano da zakon o autorskim i srodnim pravima iz 2012. nije u skladu ni sa evropskim propisima, niti sa Ustavom Srbije

  • 34

Jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u EU je borba protiv piraterije i zakonski regulisana prava svih koji se bave kreativnom industrijom u Srbiji. Jer, verovali ili ne, industrija zasnovana na autorskim i srodnim pravima učestvuje godišnje sa gotovo 4% u bruto društvenom proizvodu zemlje (BDP) i godišnje donosi Srbiji mnogo više nego, npr. više od sektora usluga hrane i smeštaja, zaključak  je panela "Pristupna agenda EU - Zaštita intelektualnog kapitala" koji je organizovao Institut za javnu politiku.

Ekonomija zasnovana na znanju je generator razvoja društva i zato pitanja zaštite intelektualne svojine prevazilazi okvire jednog poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i prožima čitav proces uređenja društva, ocenjeno je danas na otvaranju panela.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović konstatovala je da je u ovoj oblasti, osim primene zakona, što je opšti zahtev u pristupnim pregovorima, neophodno raditi na promeni svesti kako bi se postigao trostruki efekat - na ekonomiju, razvoj naučno istraživačke delatnosti i položaj potrošača.

Država bi, prema njenim rečima, trebalo da pokaže sposobnost da ovo važno pitanje uklopi u širi kontekst javnih politika koje nam stoje na putu pregovora i u procesu uređenja društva i države kao funkcionalnog sistema u svim segmentima.

- Mi smo u fazi kada nam je ekonomija slaba i krhka, ali dok spašavate ekonomiju vi joj možete dati i razvojnu komponentu tako štao ćete je zasnovati na znanju. Intelektualna svojina je motor rasta i konkurentnosti. Polje intelektualne svojine je područje dobro plaćenih poslova, a inicijativa i inovacija znači rast broja radnih mesta u privatnom sektoru - rekla je Joksimović.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević je, objašnjavajući značaj poglavlja sedam pregovora sa EU, u kojem se tretiraju pitanja intelektualne svojine, rekla da je ono povezano sa mnogim drugim poglavljima koja regulišu oblasti slobode kretanja robe i radne snage i stvaranja podsticajnog privrednog okruženja.

- Okosnica približavanja EU jeste tržište, uključivanje u veliko zajedničko tržište od pola milijarde ljudi na kojem ima mesta za sve nas, bilo da prodajete robu ili intelektualnu uslugu. Zato je pitanje prava intelektualne svojine u samoj srži pregovora u članstvu u EU - rekla je Miščević.

Ističući da je intelektualna svojina važan segment opšteg razvoja, Miščević je kazala da u Srbiji postoji svest o značaju intelektualne svojine, ali da je ta oblast i dalje nedovoljno regulisna.

- Mi svi znamo za intelektualna prava i da su ona zaštićena i svi znamo da se krše. Hajde onda da iskoristimo ono pred nama da i u ovoj oblasti napravimo jasan i predvidljiv sistem koji će štititi sve učesnike. EU daje jasne primere o načinu na koji se to radi i modelimo kojima se to ostvaruje - rekla je Miščević, zaključivši da je jedno od ključnih merila uspeha u pregovorima sa EU uspeh u borbi protiv falsifikovanja i piraterije.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za javnu politiku Mijat Damjanović konstatovao je da je Srbija u mnogim segmentima društvenog života, pa i ovom, u epohalnom kašnjenju koje se ne može nadoknaditi za nekoliko decenija, i da se zato, osim na legislativi, mora raditi na stvaranju etičke i moralne osnove za razvoj.

- Kada ulazite u EU morate da kombinujete škole prava, jer se susrećemo sa novom pravnom logikom i konsekvencama primene takvog prava. Ne treba da se sastajemo cehovski i da se bavimo pitanjima krađe i prekrađe, već treba da stavimo naglasak na stvaranje kvalitetnih ljudskih reusursa - rekao je Damjanović.

Na panelu, koji je osmišljen kao prvi korak u pokretanju javnog dijaloga na ovu temu, učestvovali su predstavnici organizacija i institucija koje se bave zaštitom intelektualne svojine, kao i brojni umetnici iz muzičke industrije.

Na panelu je konstatovano da zakon iz 2012. nije u skladu ni sa evropskim propisima, niti sa Ustavom Srbije. U Izveštaju o napretku Srbije za 2013. godinu (odeljak 4.7) Evropska komisija je upozorila da naši zakoni nisu u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim konvencijama.

Svi oni čija su prava ugrožena, pisci, naučni radnici, umetnici i sve reprezentativne organizacije za ostvarivanje prava autora, interpretatora, proizvođača fonograma i izdavača (SOKOJ, OFPS, PI) ujedinjeni su u zahtevu za hitnom promenom zakonskog okvira i aktivnim učešćem države u borbi protiv piraterije i nepoštovanja intelektualne svojine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alfa R.

    16. jun 2014 | 17:49

    Kad date ljudima evropske plate od 4,5 hiljada evra onda uvodite ta prava. Ovako sta da radi covek koji ima 200 evra platu, da kupuje cd od 3,4 hiljade dinara, pa jeste ludi ??? Neka nama piraterije, imaje svugde pa neka je i kod nas. Imate vi gospodo politicari dosta vaznija pitanja za odraditi nego sto je ovo. Npr Skolstvo( ukinuti placanje skolarine na drzavnim faklutetima) , zdravstvo( onaj ko ima zdravstveno da ne placa brojne takse i lekove), podici standard kako gpd je moguce, smanjiti cene, smanjiti korupciju, a sve onda ostalo bi doslo na svoje !!!! Toliko !!!!

  • Горан

    16. jun 2014 | 18:11

    А да ли случајно морамо да имамо европске плате?

  • Zvrk

    16. jun 2014 | 17:19

    Na ovim slikama prosto zrači stručnost kadra!!! Moj do ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA