SRBIJI PRETI NESTAŠICA GASA: Zbog krize u Ukrajini, ubrzano se dopunjuje skladište Banatski dvor!

Kako bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gde god je moguće, preći će se na mazut. Na veću proizvodnju struje za sada se, zbog poplavljenih kolubarskih kopova, ne može računati

  • 9

Zbog ukrajinske krize, "Srbijagas" ubrzano dopunjuje skladište u Banatskom dvoru. Rezervi gasa ima za dva do tri meseca, i to uz štednju i veće korišćenje drugih energenata.

- Prvo će evropska skladišta gasa zadovoljiti svoje potrebe, pa će posle pokazati višak na tržištu. Taj višak će svakako biti skuplji od gasa koji sada nabavljamo od "Gasproma" - napominje Voja Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Kako bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gde god to bude moguće, preći će se na mazut. Na veću proizvodnju struje za sada se, zbog poplavljenih kolubarskih kopova, ne može računati, prenosi RTS.

Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je aktuelna elektroenergetska situacija vrlo ozbiljna.

- To znači da proizvodnja iz termoelektrana i hidroelektrana ne zadovoljava dnevne potrebe za strujom, koja zato mora da se uvozi. Naše kolege u direkciji pokušavaju da sačuvaju ugalj za nešto teže situacije - dodaje Rajaković.

Očekuje se i rast cena naftnih derivata. Tražnja za gorivom je već povećana zbog godišnjih odmora, a krize u Iraku i Ukrajini dižu cene sirove nafte na berzama. Ono što je izvesno je da je u narednom periodu neophodna štednja svih energenata kako bi se ublažile eventualne nestašice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. jun 2014 | 23:27

    I treba.. pa cekajte sa juznim tokom jos pet godina... umesto to da bude prioritet...

  • Nevesinjac

    16. jun 2014 | 23:52

    Pa recite onda sta ce vam smederevac.sporeti su zakon

  • Cobi ns

    17. jun 2014 | 09:46

    Eto,to je samo jedan od dokaza koji idu u korist tome da je "džaba" biti u nekom savezu sa Rusijom,kao i '99 kada nisu "dobili dozvolu" za prelet do nas(preko zemalja EU i NATO),tako i sa gasom,nema ga Evropa, nemamo ga ni mi-a nemamo ga zato što smo geografski Evropa i jako daleko od Rusije!!?Zato,ljubav je jedno a život je(interes),nešto sasvim drugo!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA