Islamisti ubijaju oružjem iz Hrvatske

Oružje iz Hrvatske je tokom 2012. i 2013. godine, posredstvom SAD, iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju. U međuvremenu, oružja su se dokopali džihadisti

  • 15

Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) pri osvajanju iračkih gradova i ubijanju hiljade vojnika koriste hrvatsko naoružanje.

Ono je tokom 2012. i 2013. godine, posredstvom SAD, iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju, tvrdi zagrebački "Jutarnji list". U međuvremenu, oružja su se dokopali džihadisti iz ISIL.

- Reč je o oružju koje je bilo namenjeno pobunjenicima u Siriji, a transfer su dogovarali američki Stejt department i CIA. Prema navodima iz poverljivih dokumenata do kojih su došli hrvatski mediji, deo tog oružja je u Siriju stigao iz Hrvatske. Sa zagrebačkog aerodroma "Pleso" tokom 2012. i 2013. godine poletelo je 75 transportnih civilnih aviona sa oko 3.000 tona automatskih pušaka i drugog oružja - piše zagrebački "Jutarnji list".

Pored toga, iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli i raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RGB-6 i brzotrzajni topovi M60. Osim hrvatskog, avionima je transportovano i naoružanje iz drugih evropskih država.

Sve su to prikupljali Amerikanci, a njihov cilj je bio da naoružaju vojne baze sirijskih pobunjenika koje imaju pod kontrolom i tako pomognu u svrgavanju predsednika Bašara el Asada.

Militantna grupa Ahrar al-Šam, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih organizacija među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njeni pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazz

    17. jun 2014 | 09:50

    Pa kad im je isti sponzor!

  • Cobi ns

    17. jun 2014 | 09:20

    Zato i postoje "demokratska delovanja"po svetu,prvo im(vazalima) SAD učine "uslugu" da prodaju staro naoružanje a potom im prodaju svoje....prosto k'o pasulj,narod gine,Ameri od toga imaju korist a u svetu će Hrvati biti označeni kao prodavci istog!!I tako u krug, a Amerikanci lovu u džep....!!

  • Krolo

    17. jun 2014 | 01:20

    Dosadno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA