Kazne zbog muljanja sa svinjetinom!

Ministar Rasim Ljajić putuje u Moskvu da bi s ruskim vlastima razgovarao o prevazilaženju problema s mesom iz Srbije

  • 7

Srbija pokušava da reši problem s Rusijom, odnosno Carinskim savezom, koji je, na veliku štetu domaće privrede, napravilo nekoliko naših industrija mesa, izvozeći svinjetinu nepropisnog porekla i kvaliteta, piše "Dnevnik".

Nadležni poručuju i da će svi za koje se utvrdi da su se bavili zloupotrebama u trgovini na tim tržištima, biti imenovani i kažnjeni.

Ministar Rasim Ljajić putuje u Moskvu da bi s ruskim vlastima razgovarao o prevazilaženju problema s mesom iz Srbije. Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ljajić će razgovarati s ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fjodorovom. Prisustvovaće i čelnici veterinarskih inspekcija Srbije i Rusije, koji će razmeniti neophodnu dokumentaciju i informacije da bi na licu mesta bili razmotreni svi uzroci koji su doveli do problema s izvozom mesa iz Srbije u Rusiju i predložene mere za njegovo hitno rešavanje.

I ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković očekuje brzu normalizaciju izvoza svinjskog mesa u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana. Ona je naglasila da se šteta zbog obustave još utvrđuje.

- Istražni organi će u najskorije vreme utvrditi pravu istinu o tome da li je bilo eventualnih zloupotreba prilikom izvoza mesa na rusko tržište, a krivci će biti identifikovani i sankcionisani – rekla je ministarka, dodajući da su predstavnici veterinarske službe u Srbiji u svakodnevnom kontaktu s kolegama iz Rusije da bi se otklonio nesporazum i normalizovao izvoz.

Ona je podsetila na to da se ograničeni izvoz odnosi na pojedine proizvode od svinjskog mesa, i to na meso bez kostiju, svinjske kožice i masnoće jestivih organa, dok zabrane na druge prerađevine nema.

– Nastavlja se normalan izvoz svinjskog mesa u trupovima, polutkama i četvrtima, odnosno mesa na kojem je vidljiv žig Veterinarske inspekcije – rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka poljoprivrede je istakla da se još radi na proceni štete koja je nastala zbog zabrane izvoza pojedinih proizvoda od svinjskog mesa. Ona nije precizirala kolika bi šteta mogla biti, navodeći da je ogromna, ali da je šteta naneta i ranije uspostavljenim poslovnim odnosima Srbije i Rusije, odnosno zemalja Carinske unije.

Gore od materijalne štete je to što je neodgovornošću pojedinih biznismena narušen imidž Srbije kao dobrog poslovnog partnera. Šteta je što smo pokvarili ugled kod Rusa, ali i kod bilo kog kupca. Naravno, najgore je što će se to odraziti na tržište koje je budućnost srpske privrede, a to je tržište Carinskog saveza – kaže za "Dnevnik" profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić, podsećajući na to da Srbija, osim ovog i tržišta regiona, i nema gde drugde da plasira svinjetinu jer joj Evropska unija, recimo, ne dozvoljava izvoz zbog vakcinacije svinja protiv bolesti svinjske kuge, koju još uvek sprovodimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beko

    17. jun 2014 | 11:49

    A jesmo cigani bog te. Samo bi nasi nesto da muljaju, bukvalno hoce da radis za njega al da te ne placa. Tada bi jedino bili zadovoljni. Mislili su da ce da im prodje ovaj otpad od mesa, e malo ste se zaj.... !!!! Nisu ni Rusi vise ludi, svi se opametili, samo mi jos gori postali !!!!!

  • Cobi ns

    17. jun 2014 | 11:51

    Eto,to je naša slika na žalost,mi i kada imamo šansu,ogromnu,mi je uništimo sami.....a mogu misliti šta mi ovde jedemo,dobro da smo živi uopšte?!

  • Sremac

    17. jun 2014 | 12:25

    Mi jabuka ne možemo da proizvedemo koliko samo moskva pojede a ne mesa.takva frka je bila i sa kostićevim šećerom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA