MOŽE LI CRNJE? 5 najgorih mogućih scenarija u Iraku (FOTO) (VIDEO)

Da li krvavi sukobi u Iraku znače da je ovoj zemlji kraj, da li će teroristi postati i globalna pretnja ili će se desiti nešto još gore, to niko ne zna. Ali, opcije postoje

  • 24

Ekstremisti, pripadnici radikalne grupe ISIL, Islamska država Iraka i Levanta, započeli su krvavu bitku protiv šiitske vlade, ostavljajući za sobom razorene gradove, unesrećene porodice i veliki broj žrtava.

Prisutan je planetarni strah, budući da pripadnici terorističkih grupa haraju svetom. Bliski istok je, naravno, najugroženiji i njegova budućnost se dovodi u pitanje.

Koliko loše može da bude i kakvim ishodom može da se završi ova tragična priča još uvek se ne zna, ali pretpostavke su tu.

UKOLIKO BAGDAD ODE U VAZDUH, CENTRALNA VLADA PADA

Teroristi su najavili napad na Bagdad, pa su zapadne zemlje započele evakuaciju svojih državljana koji su zaposleni u tom gradu.

Vojska u iračkoj prestonici se sprema za odbranu grada. Snage bezbednosti su uspele da potisnu ekstremiste severnije od grada, pa smatraju da je malo verovatno da će njihov plan biti realizovan, ali strah i dalje postoji.

AKO BAGDAD PADNE, IRAKU JE KRAJ

Ukoliko dođe do pada glavnog grada Iraka, nastaće bojno polje, jer bi zemlja mogla da se podeli na tri neprijateljska regiona. Kurdi na severu, Šiiti na jugu i Suniti na zapadu mogli da započnu borbu za prevlast.

Ako se Irak raspadne, proizvodnja nafte bi mogla da utiče na čitav svet i cene bi drastično skočile.

TERORISTI BI IMALI UPORIŠTE U SRCU BLISKOG ISTOKA

Militanti grupe ISIL već su zauzeli nekoliko gradova, uspostavljajući kontrolu nad većom teritorijom na zapadnim i severnim delovima zemlje.

Oni neće moći da zauzmu celu zemlju, ali u osvojenim gradovima već su započeli uspostavljanje šerijatskih zakona, sprovode javna pogubljenja i brutalne odmazde.

NAJVEĆA IZBEGLIČKA KRIZA OD DRUGOG SVETSKOG RATA

Ujedinjene nacije procenjuju da je najmanje pola miliona Iračana već pobeglo iz Mosula, a veruje se da će se broj izbeglih lica drastično uvećati.

Ako se uzme u obzir i sirijski rat, velika izbeglička kriza je na pomolu.

VERSKI RAT ŠIROM REGIONA

Najviše se strahuje od toga da li smo zapravo svi mi svedoci početka najvećeg verskog rata između Sunita i Šiita. Iran, Saudijska Arabija, Katar, Turska i Jordan mogli bi da uđu u sukob na različitim stranama, a njihovo direktno učešće bi pretilo da pretvori sukob u katastrofu svetskih razmera.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    18. jun 2014 | 15:40

    Očistiće se ova planeta

  • Hm

    18. jun 2014 | 17:34

    Bas me briga za irak I iran oni se kokaju a ja sam miran. Salu na stranu u svim tim zemljama bliskog iatoka gde je bila jogurt revolucija ameri su skinulj "diktatore" I uvezli im demokratiju, a ti "diktatori" su znalI kako da ih sve drze pod kontrolom.sada su im napravili sukobe, maznuli naftu I nasno zaradjuju prodajuci im oruzje. Kod nas niko ne prica o tome sta se ponovo desava u libiji I da ljudi beze glavom bez obzira. Mission acomplished

  • DD

    18. jun 2014 | 15:24

    AMERI SU ZAKUVALI. SAD NEK SMIRUJU. AKO SE TO UOPŠTE MOŽE SMIRITI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA