Preminuo džez muzičar Miša Blam

Ovaj kontrabasista, dobitnik je nagrade za životno delo Nišville festivala, inicijator i osnivac džez odseka u muzickoj školi "Stanković"

  • 6

Slavni džez muzičar i kompozitor Mihajlo Miša Blam preminuo je danas u Beogradu, potvrdila je njegova porodica.

Ovaj kontrabasista, dobitnik je nagrade za životno delo Nišville festivala, inicijator i osnivac džez odseka u muzickoj školi "Stanković" a bio je i autor više knjiga o džezu.

Legendarni srpski džez muzičar, kontrabasista i istoričar srpskog džeza, rođen je 15. decembra 1947. u Beogradu. Izdanak je stare dorćolske jevrejske porodice u kojoj je bilo više genaracija muzičara.

Njegov otac Rafael bio je osnivač džez orkestra "Studentski Micky Jaž" (1927), za koji se veruje da je bio prvi džez orkestar u Srbiji. I njegov deda Markus David bio je među osnivačima Radio Beograda.

Osim višedecenijske međunarodne karijere muzičara, Miša Blam je bio predani istraživač prošlosti džez muzike u Srba kao i osnivač muzeja džeza. Sistematski je decenijama prikupljao stare muzičke snimke i najrazličitije detalje vezane za prošlost džeza kod nas.Bio je muzičar, kompozitor, profesor, a njegova istraživanja prošlosti džeza pretočena su u knjigu "Jaž u Srbiji 1927-1944" i dragoceno su i neprevaziđeno štivo.Studirao je kontrabas, a prethodno učio violinu i klavir.

Pohađao je muzičku školu "Stanković" u kojoj će i sam postati profesor, poput njegovog oca. Muzičku akademiju je pohađao u Beogradu i potom u Belgiji.

Osim džezom, podjednako se bavio i drugim muzičkim stilovima, a kao muzičar obišao je bukvalno čitav svet. Nastupao je s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta.

Po sopstvenim rečima četiri decenije se, pored svega drugog, bavio istraživanjem i prikupljanjem dokumenata, fotografija, bibliografskih i diskografskih jedinica, postera, plakata, iz raznih zemalja, vezanih za prošlost džeza u Srba, i postupno je stvorio nezamenjivu i jedinstvenu kolekciju. Elegantan, decentan, čovek institucija, kao retko ko, zadužio je srpsku kulturu.

Poslušajte numeru Gorila:

Organizacioni tim Nišvill džez estivala na čelu sa direktorom Ivanom Blagojevićem izrazio je najdublje saučešće porodici Miše Blama.

- Ponosni smo što je Miša bio jedan od prvih dobitnika nagrade za životno delo koje naš festival dodeljuje najistaknutijim džez muzičarima sa ovih prostora, a prošle godine Nišvil je imao čast da posetiocima festivala predstavi postavku njegovog Muzeja džeza u Srbiji. Mišin doprinos Nišvillu je nemerljiv - navodi se u saopštenju tima Nišvill festivala.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbislav

    19. jun 2014 | 12:37

    Saucesce porodici i svim ljubiteljima vrhunskog dzeza.

  • Александар Џунић

    19. jun 2014 | 12:35

    Слава му и хвала за све што је учинио.

  • Jelena

    19. jun 2014 | 13:11

    Saučešće porodici. Bio je super muzičar. Slušala sam ga u Muhi. Svirao je u kafiću Muha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA