59

Uskoro tableta za abortus u Srbiji?

Srbija je na korak od registracije tablete koja će olakšati prekid trudnoće. Svaka dvanaesta žena namerno pobaci. Raste broj abortusa među devojkama

Ginekolog, lekar, abortus, pregled, lekovi, pilule
Foto: Profimedia/BSIP

Dok pojedine evropske zemlje potresaju protesti protivnika abortusa zbog uvođenja pilule za pobačaj u bolnice, u Srbiji se, kako saznaju Novosti u medicinskim krugovima, postupak registracije ove tablete približava završnoj fazi.

Kada bude uvedena, svakako će olakšati ženama prekid trudnoće i učiniti ga humanijim. Ali, koplja se lome oko toga da li će i kolike posledice biti po naš, ionako nizak, natalitet, pišu dalje Novosti.

Srbija ovu pilulu dočekuje kao zemlja u samom vrhu po broju pobačaja u odnosu na broj rođene dece i broj stanovnika. Zvanična statistika kaže da se godišnje u državnim bolnicama obavi oko 20.000 abortusa, a procene su da ih je na privatnim klinikama bar još toliko. Ako se uzme da je prošlog septembra u školske klupe selo oko 71.000 prvačića, to znači da svake godine izgubimo više od polovine jedne generacije. Ili izgubimo grad veličine Obrenovca. Zanimljivo je i da je već godinama, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj rođenih upravo za 40.000 manji od broja umrlih u zemlji. Samo u prestonici za 12 meseci 8.000 beba ne dobije šansu da živi.

Foto: sxc.hu / omar_franc

Foto: sxc.hu / omar_franc

Najveći broj žena prekida trudnoću između 25. i 33. godine, a zatim između 35. i 44. Uglavnom one koje nisu rađale ili koje imaju dvoje dece. Mada statistika Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje da u ukupnom skoru, uz manje oscilacije, pada broj abortusa od 2008, važno je znati da pada i broj rođenih. Tako smo u 2009. na 70.299 rođenja imali 22.733 abortusa, a u 2012. na 67.257 rođenja 20.335 prekida trudnoće.

Šta će ženama doneti eventualna registracija medikamentnog prekida trudnoće, kako se on zvanično zove, odnosno „hemijskog abortusa“, kako je prozvan u svetu? Važno je znati da on za Srbiju nije baš potpuna novina. Osim što se može naći na “crnom tržištu” i prošvercovati iz neke od zemalja u kojima je registrovan, u okviru studije Svetske zdravstvene organizacije, kada su ispitivane dve različite doze leka za pobačaj, “mifepriston” je pre deset godina, zvanično primenjivan i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Novom Sadu i u GAK u Višegradskoj, u Beogradu.

Ove Klinike su imala odobrenje Ministarstva zdravlja. Pilula je samo u novosadskoj Klinici za ginekologiju, tokom nešto više od godinu dana, primenjena kod oko 250 žena. Komplikacija nije bilo, pa se stručnjaci slažu da je ovo najkomfornija metoda abortusa do desete nedelje trudnoće.

U većini zemalja u kojima je registrovan, “mifepriston” se distribuira u bolnicama u kojima je zakonski dozvoljeno vršiti abortus. Sam čin, međutim, odvija se kod kuće, zbog čega se metoda i smatra humanijom. Tako je praksa u Češkoj, koja je poslednja uvela lek, prošle nedelje, da se prva od četiri tablete, koliko se tamo pije, uzima u bolnici. Ona, praktično, ubija plod. Ostale, koje služe da se izbaci fetus i placenta, piju se kod kuće.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Abortus, PIlula, Trudnnoća
Popularni komentari
 • T
  Taj

  Najglasniji protiv abortusa uvek su muškarci, jer:

  a) ne radi se o njihovom telu/životu
  b) svi misle da je najteže roditi, a to je tek početak, i
  c) Muškarac uvek može da se pokupi i ode.

  Alimentaciju u Srbiji ne plaća uopšte 55% očeva koji ne žive s decom. Pri tom, alimentacija se odnosi na oko 15-25% PRIJAVLJENE PLATE (U Srbiji je retko ko prijavljen na pun iznos koji prima). Značajan je i procenat onih koji je ne plaćaju redovno.

  Isti ti muškarci samo u procentu od 11% koriste kondom, jer su primitivni. I zato što misle da su supermeni i /ili očekuju od žene da se truje hemijom iz kontraceptivnih pilula, čijih 90% teksta o leku odlazi na priču o nuspojavama i kontraindikacijama.

  Dakle, žene pristaju na nezaštićen seks iz nekog razloga (da ne pokvare trenutak; nadaju se – neće valjda sad, ne žele da razljute te muškarce…ili jednostavno ne razmišljaju).

  P.S: ako vam je kondom skup, dragi momci i muškarci, a boga mi i žene, platite abortus kao u srednjem veku.

  P.P.S: ako vam je kondom skup i dalje, a šta mislite koliko mesečno košta briga o detetu (kad vam ne pomažu roditelji itd.

 • П
  Перо

  Хумано или не, у Србији, можеш да будеш хуман и бедан или нехуман. Са једне стране нехумано је одузети нечији живот. Са друге имамо беду, глад, незапослености општу апатију. Незнам колико је хумано поставити дете у такво окружење. Сигуран сам да би од тих 70000 дечака и девојчица 50000 њих завршило у земљама ЕУ после своје 18те. Гледајмо на ствари реално. Бавимо се нечим чему нисмо дорасли.

 • X
  X files

  Bolje uvedite seksualno obrazovanje u skole nego kojekakve pilule.Samo ce se upotrebom istih povecati “glupost” kod dece,a i visestruka upotreba smanjuje mogucnost zaceca…bolje se na vreme obrazovati o kontracepciji nego unistiti mogucnost dobijanja potomstva.

foto dana

video dana