DA LI STE U RODU? Telegraf otkriva koren porekla prezimena Šarić, Kosmajac i Buha!

Ono što ova tri čoveka povezuje, pored mračnih radnji o kojima se sve češće može čuti jeste i činjenica da sva trojica imaju retka i neobična prezimena. Otkrivamo Vam njihova porekla

  • 12

Naslovnice svih dnevnih listova, portala, kao i udarni termini najvećih televizija ovih dana oslikani su pričama o Darku Šariću, Dragoslavu Kosmajcu i Ljubiši Buhi. Ko je kome šefovao, a ko koga čuvao već duži period se nagađa, a po neka reč o tome može se čuti i u Specijalnom sudu u Beogradu gde se sudi Šariću.

Ono što ova tri čoveka vezuje, pored mračnih radnji o kojima se sve češće može čuti jeste i činjenica da sva trojica imaju retka i neobična prezimena. Otkrivamo Vam odakle potiču prezimena najvećeg uhapšenog srpskog narko-bosa, trenutno najtraženijeg begunca i čoveka koji se sve češće dovodi u vezu sa ovim krugovima.

Prezime Šarić

Šarića ima i među pravoslavcima i među katolicima. Najviše ih je u Crnoj Gori, a prezime su dobili po dve osnove - ili po ličnoj osobini, ili po   Šar planini na kojoj su pojedini koji nose ovo prezime živeli.

Kada se govori o ličnim osobinama, veruje se da je neki predak porodice Šarić nosio nešto šareno odelo i da je bio prepoznatljiv po tome, pa je tako nastalo i prezime Šarenić, od njega Šarić. Druga varijanta je da je neko imao šareno lice (neki beleg, pege i sl.) pa je prozvan kao -  šarić, a kasnije se taj nadimak pretvorio u prezime.

Prezime Kosmajac

Oko prezimena Kosmajac nema mnogo dileme - ovo prezime nastalo je na osnovu mesta porekla.

Pojavljuje se kako u Srbiji, tako i BiH. Više je Kosmajaca s one srane Drine, sa brda Kosmaj u blizini Sarajeva, nego što ih je iz Srbije.

U našoj zemlji i regionu ovo prezime dolazi u žižu javnosti tek od pre nekoliko dana kada je Dragoslava Kosmajca premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećsg srpskog narko-dilera.

Prezime Buha

Buha je srpsko prezime poreklom iz Hercegovine, a poreklo vuče iz opštine Gacko.

Prezime na ovom prostorima datira odavno, prema nekim podacima još iz 12. veka. Ovo prezime se pre dolaska Austrije u Bosnu i zvaničnog uspostavljanja prezimenskog sistema, u narodnom žargonu izgovaralo se kao Buva ili Bua.

Danas je ovo prezime rasprostranjeno po čitavom svetu a najviše BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Ukrajini i SAD.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan deSPOt

    27. jun 2014 | 17:46

    Buhe slave Mitrovdan i poticu iz sela Domrke kod Gacka, gde su se naselili jos u vreme Svetog Save,po cijem blagoslovu su i izgradili manistar Svetog Dimitrija koji i dana postoji.Inace su od Bjelokosica, stare srpske-humske porodice.Od Buha su Mandici (Bozinic-Miljevine) i Bozici-Dzinovici(Velika Obarska-Bijeljina) Svi proslavljaju Svetog Dimitrija i odlicno cuvaju predanje o svom poreklu.

  • Www

    27. jun 2014 | 18:50

    Za svu trojicu je isto da zasluzuju po 40 godina robije najmanje....

  • Dart

    27. jun 2014 | 16:57

    Prezime Saric nije samo kod katolika.pravoslavaca nego i kod muslumana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA