KAŽU DA JE LEGALNO: Zašto je razlika u ceni auto-gasa na pumpama i do 10 dinara?!

Uprkos činjenici da postoji ovako velika razlika i da su vozači besni zbog toga, udruženja koja se bave naftnim derivatima tvrde da je razlika u ceni zakonski dozvoljena, jer se cene slobodno formiraju na srpskom tržištu

  • 7

Cene gasa (TNG) na benzinskim pumpama širom Srbije razlikuju se i do 10 dinara  po litru, odnosno od 10 do 15 procenata. Konkretno, litar na benzinskoj stanici u Novom Sadu košta 76,90 dinara, u Beogradu ga možete naći i za 79,90 dinara, dok će vas ista količina u Nišu koštati čak 87 dinara!

Uprkos činjenici da postoji ovako velika razlika i da su vozači besni zbog toga, udruženja koja se bave naftnim derivatima tvrde da je razlika u ceni zakonski dozvoljena, jer se cene slobodno formiraju na srpskom tržištu.

Bojan Stamenković čitalac Telegrafa, ogorčen je što se cene u našoj zemlji razlikuju toliko, i napominje da je najstrašnija činjenica da je gas skuplji u onim mestima u kojima je standard među najnižim u Srbiji.

- Pre mesec dana putovao sam poslovno od Niša do Zlatibora, nakon što sam prošao Čačak primetio sam da je auto gas na benzinskim pumpama 78,90 dinara dok je u Nišu u to vreme bio 86,90. Pre par dana sam došao iz Novog Sada, tamo je auto gas 76,90 dinara a ovde u Nišu 83,90. Zanima me kako je moguće da bude tolika razlika? Da li mi živimo u drugoj državi? Da li je standarad ovde u Nišu toliko bolji da je auto gas znatno skuplji? Na osnovu čega se određuje cena auto gasa? Ovo je stvarno sramota, jug Srbije je najsiromašniji a auto gas je skuplji za 7 dinara. To je strašno - kaže on.

Drugi naš čitalac, Ivan Cvetković iz Vranja, takođe navodi da je razlika u cenama velika, i da je prosto neverovatno kako je u bogatijim delovima zemlje i gradovima uz granicu sa susednom Bosnom znatno jeftinije.

- Bio sam skoro u Bosni, i u Bijeljini sam kupio plin po ceni od 1, 10 maraka, što je skoro 60 dinara, što je skoro 30 odsto jeftinije nego kod nas. I u gradovima koji se nalaze uz granicu sa Bosnom su cene niže, a kako se sve više prolazi Srbijom i dolazi do juga, sve je skuplje. U Loznici je 81 dinar, Subotici je 79 dinara, u Vranju je 82,90 dinara, U Leskovcu 85,90, u Aleksincu je 86 dinara, a u Nišu na pojedinim pumpama skoro 87 dinara - ističe Cvetković.

Iz udruženja koje se bave auto-gasom i drugim derivatima odgovaraju da su razlike u ceni posledica odluke iz 2011. godine po kojoj se cene naftnih derivata slobodno formiraju.

- Tržište naftnog gasa je malo drugačije od tržišta ostalih naftnih derivata, i promene cene se ne dešavaju jednako, kao kod npr. promena cene benzina. Na svakoj kompaniji je da se izbori za svoju konkurentnu cenu na tržištu. S druge strane, nije svaka kompanija ni u mogućnosti da spusti cene – kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Laza

    27. jun 2014 | 14:30

    NIS-ova pumpa u Šapcu cena je 79.90 , NIS-ova pumpa u Sremskoj Mitrovici 86.90 ???

  • Milan

    27. jun 2014 | 15:52

    Vucic je nemocan, placamo najskuplji auto-gas u okruzenju i on nista ne preduzima, odnosno njegova ministarstva. Udri po narodu slobodno, e, toga nije bilo bas tako ranije, bilo je bar malo kontrole

  • Dalibor

    27. jun 2014 | 16:19

    A da ne pricamo o kvalitetu,razlika po kilometrazi ogromna od pumpe do pumpe,cak i na istim pumpama konkretno nis razlika ogromna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA