Počinje Ramazan, mesec posta

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to trideset dana

  • 44

Počinje Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere. To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to trideset dana.

Propisano je da nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici. U vreme posta, vernici se moraju uzdržavati i od ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja.

Po nekim izvorima, muslimani su u početku poštovali jevrejske običaje u pogledu vremena i načina posta. Tokom meseca Ramazana, život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri.

Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve, teravije, organizuju se posela, svake večeri kod nekog drugog. Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec.

- Mubaret neka je Ramadan ovaj mesec posta svim muslinanima Srbije, kako volim reći, srbijanskim muslimanima i neka je mir nama ovde u Srbiji, ali i svim muslimanima i neka je mir svim ljudima sveta. Ramadan čerik mubarekum - poručio je Muhamed Jusufspahić, muftija srbijanski, prenosi RTS.

"Naša želja je da nas post učini sigurnijim i jedinstvenijim da naše misli i dela budu posvećeni opštem dobru, napretku zajednice i društva u kome živimo. U ime muftijstva vojvođanskog i u svoje lično ime, svim vernicima islamske veroispovesti čestitam mubarak ramazanske dane", poručio je glavni vojvođanski imam Muhamed Zilkić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • yugošvabo

    27. jun 2014 | 21:46

    Pravoslavac sam i zelim svim zemljacima islamske veroispovesti sve najlepse tokom posta.!!!!

  • Bosanka

    27. jun 2014 | 21:23

    Ovo je jedan od najljepši mjeseci u godini,i tako se čovjek osjeća posebno da se nemože opisat riječima,osjeća neko olakšanje,neku posebnu energiju da moze da izdrži 17 sati bez jela i pića,ja sam ja sam hvala Allahu postila cijeli prošli Ramazan a ovaj ne mogu jer sam u 6 mjesecu trudnoće i tako mi je žao i teško da bi radije plakala,jer onaj osjećaj kad spremaš iftar i iščekujes i brojiš svaku minutu je nešto posebno,nek je Mubarek mjesec svim muslimanima.

  • Alisa

    27. jun 2014 | 22:17

    Muslimani, srecan vam mesec posta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA