KUSTURICA: Princip otvorio put slobodi od ropstva!

- Da nije bilo Principovog pucnja nijedan od južnoslovenskih naroda ne bi doživeo emancipaciju - kaže proslavljeni reditelj

  • 26

U Andrićgradu će uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Srbije biti obeležena stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, a tom prilikom će biti i svečano otvoren taj kulturno-istorijski kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću.

Uoči obeležavanja 100 godina od Sarajevskog atentata širom evrope kao i na Balkanu prisutna su razna tumačenja uzroka i povoda za izbijanje Velikog rata, kao i traženje neposrednog krivca za, do tada, najveći rat na svetu. Istoričari napominju da se u tim tumačenjima, na žalost, zaboravljaju ogormne ljudske žrtve koje su pale.

- Nema naroda na balkanskom poluostrvu, a posebno onih koji su ulazili u Jugoslaviju, kojeg nisu pomogli "pobunjeni anđeli". Tako je Ivo Andrić nadahnuto nazivao mladobosance i njihove simpatizere.  Da nije bilo Principovog pucnja nijedan od južnoslovenskih naroda ne bi doživeo emancipaciju - kaže Kusturica za B92 uoči svečanosti u Andrićgradu povodom 100 godina od Sarajevskog atentata u kojem je mladobosanac Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda.

Kusturica dodaje da je bedno i u najmanju ruku nefer ukoliko se zaboravi socijalno značnje te pobune koja je prethodila Prvom svetskom ratu.

- Nikada ne treba zaboraviti da je taj pucanj otvorio put slobodi i oslobođenju od ropstva - ističe Emir Kusturica. 

Na današnji dan pre tačno 100 godina Gavrilo Princip je u Sarajevu izvršio atentat na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Sarajevski atentat Beč je iskoristio kao povod da mesec dana kasnije 28. jula kraljevini Srbiji objavi rat, čime je počeo Prvi svetski rat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Grozni

    28. jun 2014 | 10:43

    Slava ti Gavrilo.počivaj u miru junače.

  • Stanko

    28. jun 2014 | 10:30

    Ceo svet zna da se Gavrilo Princip izmeđuostalog borio protiv tiranije i za ukidanje ropstva.To znaju i Hrvati i Bošnjaci u Bosni,samo se šlihaju EU pa se pomalo stiduckaju to da priznaju.

  • +

    28. jun 2014 | 10:32

    Tako je Kusto srbine! Srbija bi svejedno bila napadnuta bez obzira na taj atentat....Zna se da je to bio samo povod za rat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA