PRIČE OD KOJIH SE LEDI KRV: Sve o serijskim ubicama u Srbiji! (1. DEO) (FOTO)

Kakva je razlika između masovnog i serijskog ubice, koliko ih je bilo i da li su danas prisutni u Srbiji? Telegraf u serijalu o serijskim ubicama donosi šokantne priče koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim, kao što je priča o srpskom Džeku Trboseku, koji je bio strah i trepet za parove u parkovima

  • 12

Prema američkoj kriminološkoj i pravnoj definiciji, svaki zločinac koji u određenom vremenskom intervalu ubije najmanje tri osobe stiče zvanje serijskog ubice.

Naša država, zvanično, nema nijednog serijskog ubicu, a kriminolozi smatraju da je problem što srpski zakon ne poznaje termin "serijski ubica".

S druge strane, masovni ubica je onaj koji počini tri ili više ubistava odjednom. Pošto po slovu zakona u Srbiji nema serijskih ubica i silovatelja, policija ne angažuje "profajlere", ali je pravljenje profila počinilaca teških krivičnih dela neizbežna faza u istragama.

Tako ni Ljubiša Bogdanović, koji je izvršio krvavi masakr nad 13 osoba u Velikoj Ivanči, nije okarakterisan kao serijski ubica, već kao masovni ubica.

Po nekim podacima, na teritoriji SFRJ bilo je osam serijskih ubica. Silvio Plut, rođen 1968. u Novom Mestu, ostaće upamćen kao je​dan od najsurovijih  jugoslovenskih serijskih ubica.

Kao dečak, sekirom je ubijao mačke i pse, a kokoškama kamom odsecao glave. Prvo ubistvo počinio je s 22 godine. Posle brutalnog silovanja zverski je iskasapio školsku drugaricu Marjancu Matjašič, pa je osuđen na 13 godina zatvora.

Posle odležane kazne Silvio se nastanio u Aleksincu, da bi 2004. na po​ljskom putu sačekao radnicu dragstora, 25-godišnju Jasminu Đošić, izmasakrirao je nožem, ali i izgrizao po grudima i butinama. Na stomak joj je nožem urezao krst, a na kraju je preklao!

Plut je pobegao u Sloveniju i krio se u ljubljanskim predgrađima. Pokušao je da opljačka Ljubljansku poštu, ali neuspešno. Svedok je bio Mirko Ulčar. Da bi mu se osvetio, upao mu je u kuću, silovao mu ženu pred očima, a onda je ubio.

Mirka je ostavio u životu. U Ljubljani je Silvio osuđen na 30 godina robije, u Nišu na 40. Čim je čuo za presude, ubio se u ćeliji 2007. i ostavio poruku da ga zakopaju s Biblijom! Ostao je poznat kao Balkanski kasapin.

S fenomenom serijskog ubice najčešće se sreće Amerika, gde u proseku na 700.000 stanovnika dolazi jedan neslavni rekorder, dok se u Evropi na više od milion stanovnika javlja jedan serijski ubica. Među serijskim ubicama više je muškaraca nego žena.

Žene retko koriste vatreno oružje za ubistva, više vole da truju ili koriste hladno oružje. Kriminolozi i istražitelji se slažu da su žene svoje žrtve ubijale surovije od muškaraca, a za likvidaciju su najčešće koristile otrov i naravno, šarm.

Izgleda da je istorija trovanja ima korene, isto toliko duboke kao i propisno uređen brak.

Dugi niz godina dame nisu smele ni da pomisle na razvod. Još je u starom Rimu u zakonu postojao institut "repudium", po kome je muž mogao da najuri iz kuće svoju domaćicu.

Žene su obrnutu situaciju mogle samo da sanjaju, ali je zato broj misteriozno otrovanih muškaraca sve više rastao jer život nalazi rešenja i tamo gde zakon ćuti. Možda je upravo to razlog što je otrov i danas najčešće žensko oružje.

Miodrag Stole Trifunović rođen je u Nišu, a s 15 godina silovao je devojčicu od 12 godina u Merošini. S majkom se preselio u Beograd, gde je uoči Drugog svetskog rata, u večernjim satima, predstavljao strah i trepet za ljubavne parove u parkovima.

Poznat je i kao srpski Džek Trbosek, a o njegovom životu i ubistvima ćemo se baviti u nastavku ovog serijala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA