OPET NAM PRETE VIZE? Srbija ponovo prva po azilantima u Evropi!

Iz Srbije je u zemlje EU stiglo 22.500 zahteva za azil, što je za 17 odsto više nego u 2012. godini. U izveštaju Evropske komisije navodi se da su azilanti uglavnom romske nacionalnosti

  • 23

Prema najnovijem izveštaju Evropske komisije, Srbija je u 2013. godini opet bila prva po broju državljana koji su zatražili azil u Evropskoj uniji. Zato raste bojazan da bi ponovo moglo biti pokrenuto pitanje privremenog ukidanja bezviznog režima.

Iz Srbije je u zemlje EU stiglo 22.500 zahteva za azil, što je za 17 odsto više nego u 2012. godini. U izveštaju se navodi i da su azilanti iz Makedonije, BiH i Srbije uglavnom romske nacionalnosti, prenose Naše novine.

Zbog visokog broja osoba koje potpuno neutemeljeno traže azil, što ugrožava ceo mehanizam azila u EU, evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem izjavila je da ne isključuje mogućnost da se pokrene mehanizam privremenog ukidanja bezviznog režima, iako to članice još uvek nisu zatražile.

Ovakva statistika je posledica ekonomsko-socijalne prirode, smatra izvršni direktor grupe 484 Vladimir Petronijević i dodaje da ne očekuje privremenu suspenziju bezviznog režima.

- Suspenzija izgleda kao krajnje tehnički proces, međutim, u odmeravanju jedne takve odluke i politika ima uticaj. Nije to stvar samo ljubavi, već i politike, i mislim da do takvog zahteva neće doći dok se ne slože zemlje kao što su Nemačka i Francuska - smatra Petronijević i dodaje da će zbog poplava, ove godine biti još veći broj zahteva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA