Potpisan Ugovor o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju! (FOTO)

Posle cermonije potpisivanja ugovora Dušan Bajatović zahvalio je predsedniku Ruske Feredacije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje ovog ugovora

  • 12

Kompanije Južni tok Srbija i Centar Gas iz Rusije potpisali su Ugovor o izgradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardi evra.

Ugovor su potpisali direktori Južnog toka Srbija Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom Centar gasa Stanislavom Anikejevim. Oni su poručili da je ovo istorijski dan za srpsku energetiku i da će prvi gas poteći Južnim tokom kroz Srbiju do kraja 2016. godine, kako je i planirano.

Bajatović je posle cermonije potpisivanja Ugovora posebno zahvalio predsedniku Ruske Feredacije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su , kako je rekao, pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje ovog ugovora.

- Ugovor je vredan 2,1 milijardi evra, a deonica srpskog gasovoda biće rađena po najboljim međunarodnim standardima - rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u zgradi kompanije Srbijagas u Beogradu.

Ranije večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je potpisivanje ovog ugovora. Kako je istakao, Srbija je među poslednjim zemljama koja potpisuje taj ugovor, naglasivši da je izrazio zahvalnost ruskoj strani jer "imamo možda i nabolje uslove u odnosu na sve druge zemlje".

Na pitanje kakvu reakciju očekuje u Briselu zbog potpisivanja ugovora, Vučih je odgovorio:

- Normalnu. Dali smo sve od sebe i borili se za srpske interese, ja više od ovoga nisam mogao da postignem - rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kako je istakao, izgradnja Južnog toka je u interesu Srbije, a ugovor o izgradnji potpisuju i druge zemlje, članice Evropske unije. Premijer je naglasio i da Srbija ne snosi nikakav rizik u novcu kada je pitanju gradnja Južnog toka.

- Mi dajemo devetnaest miliona evra, a Rusi dve milijarde i sto miliona. Ruska strana je ceo rizik preuzela, a kredit vraćamo kroz cenu gasa, a ne novcem i u tome je naš ugovor najpovoljniji - istakao je Vučić.

Kako je dodao, nije nikakva šteta čak i da se ne dozvoli da gas teče jer će se mnogo više zaraditi na građevinskim projektima nego što je uloženo.

- Projekat Južni tok je u interesu Srbije jer time garantujemo energetsku bezbednost. Trista pedeset miliona evra zaradiće naše kompanije, a dobićemo nešto što ostaje u našoj zemlji - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug /RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milur

    8. jul 2014 | 20:47

    E,ako je i Bajatovic u kombinaciji,to ce sigurno biti dobro za Srbiju...

  • milan68

    8. jul 2014 | 20:47

    da, stvarno, sta potpisujete ako eu stavi rampu, kao bugarskoj?

  • Realan

    8. jul 2014 | 22:13

    moze neko da mi objasni sta se desava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA