AVIONI, KAMIONI: Da li je moguće da Srbija ne zna šta sve ima u svom vlasništvu?! (FOTO)

Srbija u svom vlasništvu ima 7.926 stambenih zgrada, odnosno čak 17.877 stanova. Pored toga, država raspolaže i sa 159 vila, 202 stana, 27 poslovnih prostorija, 57 garaža, 94 rezidencije, kao i 324 objekta u inostranstvu. Međutim, ovaj spisak koji ima Direkcija za imovinu nije konačan jer državnom imovinom raspolaže i DIPOS, pa precizan broj nekretnina nije poznat

  • 2

Prema podacima koje je objavila Vlada, 14 vila koristi se za reprezentativne potrebe državnog vrha, tako da predsednik države i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandra Vučić imaju na raspolaganju tri vile. U ovim rezidencijama šef države i premijer mogu da primaju strane državnike.

Vila u Užičkoj 23 je adresa na kojoj stanuje predsednik Srbije, u koju se posle izbora 2012. godine uselio Tomislav Nikolić. Iako ima pravo na državnu vilu, premijer Vučić ovu mogućnost ne koristi. I Nikolić i Vučić za sastanak sa važnim inostranim gostima imaju na raspolaganju dve reprezentativne vile, i to u Tolstojevoj 2a i vilu "Mir".

Državnim funkcionerima i predstavnicima Srbije na raspolaganju je kompleks u Užičkoj 11-15, kao i vila koju je koristio Nikolićev prethodnik Boris Tadić. Ministri sastanke mogu da drže u još tri rezidencije u Beogradu: u ulicama Kneza Aleksandra Karađorđevića 75, Botićevoj 8, kao i u "Klub poslanika" u Tolstojevoj 2.

Za sastanke van prestonice na spisku reprezentativnih objekata su letnjikovac Obrenovića na Plavincu kod Smedereva i "Glavna vila" u Topoli.

Pored reprezentativnih, Srbija ima 445 objekata koji su namenjeni za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavnika u Srbiji (vile, stanovi, poslovne prostorije i garaže). Država poseduje nekretnine i u inostranstvu, i to 92 objekta u kojima su smeštene ambasade, dok u bivšim republikama SFRJ ima vlasništvo na 232 adrese. Najviše, čak 135 objekata imamo u Crnoj Gori, gotovo upola manje je (69) u Hrvatskoj, a 17 u Sloveniji. Srbija ima devet nekretnina u Bosni i Hercegovini i dve u Makedoniji.

Ipak, nije poznat precizan podatak o tome koliko se ovih objekata izdaje u zakup.

- Republička direkcija za imovinu ne raspolaže preciznim i potpunim podacima koliko se stanova izdaje u zakup u ime Srbije s obzirom na to da se ugovor o zakupu stana zaključuje izme|u korisnika državnih sredstava i zaposlenog lica kome je stan dat na korišćenje - objašnjavaju u Direkciji.

 

Vukašin Pavlović, politički analitičar, smatra da država u svom posedu ima previše objekata, te da najveći broj tih stanova treba prodati.

- Pretpostavljam da su i u samoj državi svesni da je veliki broj tih stanova i uopšte državne imovine potrebno prodavati jer država nije dobar vlasnik. Treba zadržati neophodno, poput rezidencija za neke odgovorne funkcije u zemlji i zgrade ambasada, ali najveći broj tih stanova zaista treba prodati - ocenio je Pavlović.

Da država poseduje nepotrebno veliki broj objekata smatra i ekonomista Mlađen Kovačević.

- Zaista je čudan toliki broj stanova, ali je s druge strane dobro jer država može da ih proda. Te nekretnine ne donose profit, a njihovo održavanje mnogo košta. Država treba da ih proda jer je bolje da na taj način popuni budžet nego prodajom recimo "Telekoma", u čijem slučaju bi deo profita otišao strancima koji bi podigli i cenu usluga - kaže Kovačević.

Spisak objekata kojim raspolaže naša država:

Objekti u inostranstvu:

Ambasade širom sveta 92

Crna Gora 135

Slovenija 17

Hrvatska 69

Bosna i Hercegovina 9

Makedonija 2

Objekti u Srbiji:

Stanovi 17.877

Vile 159

Stanovi za sme{taj diplomata 202

Poslovne prostorije 27

Garaže 57

Reprezentativni objekti 14

Rezidencije 94

(Telegraf.rs / Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA