Izraelski udari na Gazu ne prestaju, raste broj žrtava (FOTO) (VIDEO)

Ukupan broj žrtava od utorka je dostigao 81, od toga su oko polovine žene i deca, a stotine su ranjene. Izrael je fokusiran na pojačanje vazdušnih udara

  • 28

Trećeg dana izraelske ofanzive na pojas Gaze dramatično su eskalirali vazdušni udari na to palestinsko područje, kojim vlada Hamas i danas je ubijeno oko 30 ljudi, uključujući petoro dece.

Ukupan broj žrtava od utorka je dostigao 81, od toga su oko polovine žene i deca, a stotine su ranjene, kako navodi Asošijeted pres, pozivajući se na palestinske izvore. U jednom napadu poginuo je petogodišnji dečak, kada je izraelska raketa eksplodirala u gradu Beit Lahiji na severu, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra.

U ranijem napadu, oko sat posle ponoći, ubijeno je najmanje osmoro ljudi, a 15 je ranjeno dok su posmatrali svetsko prvenstvo u fudbalu u kafeu u Kan Junisu.

- Mi samo molimo pomoć od Boga. Ovde imam dvojicu braće koji su mučenici i tražim trećeg - rekao je Mahmud Savali kome su dva brata poginula u napadu.

Posle toga su u istom gradu poginule su četiri žene i četiri deteta iz porodice Al Hadž i raste zabrinutost zbog tolikog broja civilnih žrtava. Izraelska armija ispituje oba napada, optužujući ekstremiste da namerno dovode civile u opasnost, krijući se u stambenim zgradama.

Vojska je pogodila preko 300 meta prošle noći, fokusirajući se na mrežu podzemnih tunela i mesta za ispaljivanje raketa. Time je broj udara dostigao 750 od početka ofanzive.

Izraelski vojni portparol Peter Lerner rekao je da je mobilisano oko 20.000 rezervista za moguću kopnenu operaciju. Međutim, u ovom trenutku Izrael je fokusiran na pojačanje vazdušnih udara. Ni jedna strana ne pokazuje znake da teži zaustavljenju tog najvećeg sukoba od novembra 2012. godine, navodi AP. Izrael kaže da Hamas mora da zaustavi raketiranje iz Gaze da se razmotri prekid vatre.

Ekstremisti iz tog područja ispalili su stotine raketa na jug i centralni deo Izraela, ali niko nije ozbiljnije povređen jer je odbrambeni sistem "gvozdana kupola" presreo najmanje 70 raketa ispaljenih na velike gradske centre. U utorak je 117 raketa ispaljeno, a 29 je presretnuto. Narednog dana je 90 raketa ispaljeno a 24 su presretnute, jutros 15, sedam oborenih.

Portparol Lerner izjavio je da će kopnena operacija biti "poslednja opcija ako je apsulutno neophodno". Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon ocenio je da operacija ide po planu i da Izrael udara na razne ciljeve Hamasa.

- Vojni uspeh je vrlo značajan, nastavićemo dok oni ne shvate da od ove eskalacije nemaju koristi i da nećemo toleristi raketnu vatru na naše gradove i građane - rekao je Jaalon.

Posle zatišja prošle noći, obnovljena je i baražna vatra ka centralnom i južnom Izraelu. Tamo su stanovnici primorani da ostaju blizu doma, a obdaništa su zatvorena kao i letnji kampovi.

Osim što je gađao Tel Aviv i Jerusalim, Hamas je pokušao da napadne i izraelski nuklearni reaktor u Dimoni na jugu. Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se i u Zihron Jakovu više od sto kilometara severno od granice.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na udržanost i kraj novog talasa izraelsko palestinskog nasilja u telefonskim razgovorima sa svetskim liderima sinoć.

Razgovarao je i sa glavnim igračima u regionu, istakvši da je "Gaza na ivici noža" i upozorio da postoji rizik od izbijanja još jednog velikog rata. Ban se danas obraća Savetu bezbednosti UN.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SARAJEVO

    10. jul 2014 | 19:04

    Niste svjesni sta znaci ovo ... Ovo je sveti rat (dzihad),samo sto su Americki i Izraelski mediji i ne zele da vidimo sta se stvarno desava i sta je prava istina .. istinite stvari koji je neki normalan covjek snimio nisu tolko zvanicne i pregledane kao sto su ove lazi ..sjetite se 2 svjetskog rata kako je zapoceo ( manipulacijom ) a to je najace oruzje jevreja ,pobili su pola svojih ljudi da bi zivjeli danas u gdje je muslimanska zemlja i samo su se prosli uz pomoc velike britanije i amerike. A ovi sto podrzavaju svojim komentarima TE SU OSOBE TANKE I ZABORAVNE ! AMERIKA(IZRAEL ) SU NAS ZAVADILI ,PA SU NAS PODJELILI ,PA SU DOSLI KAO SPASIOCI A VAS SU GRANATIRALI !(mozak vam je tanak ko *urac )... ! U mjesecu Ramazana da gadjaju ljude i djecu da ne mogu da poste ,al Allah(Bog) je jedan sve on gleda ,doce sve na svoje ako bog da (insallah) Pozdrav za prave istinske vjernike bilo koje vjere !

  • zmaj od Bosne

    10. jul 2014 | 16:49

    Ostavite dronove i avione pa se onda bijte...da vidimo vasu hrabrost

  • Nisam za rat, ali

    10. jul 2014 | 17:48

    Mrzim rat i kao Hrišćanin nikad neću moći da budem ljubitelj Jevreja, niti to želim, ali mi je drago da bar jedna zemlja ima hrabrosti direktno da se suprostavi muslimanima. Za sve hejtere komentara i neke velike muslimane obratite se otetim pravoslavnim devojčicama u Nigeriji koju su vaša verska braća otela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA