Švajcarci tuže "Nevenu" zbog krađe "kosilija"?

Kako tvrde Švajcarci, upotrebom imena "kosalija", firma iz Leskovca vrši falsifikovanje originalnog žiga "kosili" čiji je vlasnik kompanija "Greter

  • 19

Firma "Hemoflor" (Chemoflor) sa sedištem u Švajcarskoj, korisnik licence "kosili", pokrenuće postupak za poništenje žiga novog proizvoda "kosalija" koji je plasirala "Nevena" iz Leskovca.

Prema tvrdnjama "Hemoflora", upotrebom imena "kosalija", firma iz Leskovca vrši falsifikovanje originalnog žiga "kosili" čiji je vlasnik švajcarska kompanija "Greter", kako vizuelno tako i fonetski. "Hemoflor" će od sudskih organa zahtevati privremenu mere zabrane proizvodnje i prodaje svih proizvoda pod nazivom "Kosalija", što treba da dovede do povlačenja i uništenja sve robe koja se nalazi na tržištu pod tim nazivom.

Protiv kompanije pod državnom brigom jer je u restrukturisanju, "Nevene", će kod nadležnih sudskih organa, biti pokrenut postupak zbog korišćenja ambalaže koja je deo decenijskog imidža brenda "kosili", jer se, kako tvrde u "Hemofloru", radi o vizuelnoj obmani potrošača. Firma "Hemoflor" narednih dana obavestiće javnost o tome ko će biti novi korisnik podlicence za brend "kosili", što podrazumeva pravo proizvodnje, uslužne proizvodnje, prodaje i distribucije na teritoriji bivše Jugoslavije.

Leskovačka "Nevena" krenula je krajem juna ove godine, proizvodnju nove bebi kolekcije pod nazivom "kosalija". Pošto je izgubila licencu za "kosili", jer nije imala da plati 600.000 evra za njeno korišćenje, pokrenula je novi brend. Prema tvrdnjama menadžmenta leskovačke firme, novi brend zaštićen je kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine i međunarodne agencije VIPO.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. jul 2014 | 01:15

    A zasto drzava nije pomogla Nevenu??? Bitno je da slusa natasu kandic i biserko sonju!!! Uzas

  • Kaniđa

    13. jul 2014 | 11:59

    "Nevena" je još prošle godine tražila pomoć od države da joj pomogne jer im je isticala licenca za proizvodnju Kosilija.Firma je u restruktuiranju ali je uspevala da zaradi plate.Međutim,država očigledno nije pomogla te su morali da se "snalaze".Greh je na državi Srbiji!

  • Srbija

    13. jul 2014 | 10:54

    Svako ko se imalo razume u ekonomiju i biznis zna da se licence i fransize placaju. Zbog javasluka drzave i rukovodstva preduzeca posle 30 god nema vise Kosilija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA