HOLIVUDSKI PRODUCENT ZA TELEGRAF: Evo zašto vam Hrvati i Mađari otimaju milione! (FOTO) (VIDEO)

Holivudski producent najpoznatiji po ostvarenjima "Superheroes", "Winter's Bone", "Metallica Through the Never", "The November Man" Stiven Šapiro priča za Telegraf o tome kako Srbija gubi stotine miliona dolara nesređujući delove Zakona o kinematografiji, zašto voli Beograd i kako zapravo izgledaju holivudske zvezde

  • 13

Stiven Šapiro holivudski producent poznat po ostvarenjima "Superheroes", "Winter's Bone", "Metallica Through the Never", "The November Man" i saradnji sa zvezdama poput Pirsa Brosnana, Selme Hajek, Džesike Albe, Olge Kirilenko kaže da se u Beogradu oseća "kao u drugoj kući".

A, kako i ne bi, kada je u samom centru živeo punih šest meseci prošle godine snimajući triler "The November Man", koji će premijerno biti prikazan 27. avgusta u čak 2.000 bioskopa širom Amerike.

Nešto kasnije, tačnije 11. septembra prvo holivudsko ostvarenje čija je radnja ne samo snimana već i smeštena u srpsku prestonicu stiže i u domaće bioskope.

Još uvek, međutim, nije izvesno da li će biti velike, glamurozne evropske premijere u Beogradu koja bi bila održana nekoliko dana ranije sa holivudskim zvezdama na velikom crvenom tepihu od koje bi, prema Stivovim rečima, Srbija imala višestruku korist.

- Ova premijera za koju postoji jaka volja da se izvede pozicionirala bi Srbiju kao vodeću filmsku destinaciju, kakva bi uistinu mogla da bude, donela bi vam veliku zaradu, brojna nova radna mesta, razmenu iskustva sa najvećim svetskim profesionalcima... Pored ostalog, bila bi i sjajna najava konačnog sređivanja Zakona o kinematografiji koji je donet 2011. i predviđa stimulacije u vidu povraćaja sredstava u iznosu od 20 odsto od onoga koliko je strani investitor potrošio u Srbiji, koje su vlasti u Srbiji pokazale volju da privedu kraju - počinje priču za Telegraf Šapiro.

Naime, dok se god ne sredi situacija sa olakšicama za strane filmske kompanije, snimanje blokbastera "teškaša" od po nekoliko stotina miliona dolara sa jakim producentskim imenima i velikim holivudskim zvezdama, kako Šapiro navodi, otimaće nam komšije iz regiona!

- Ne znam kako vam nije žao da mirno posmatrate kako se serija "Game of Thrones" snima u Hrvatskoj koja po sezoni donosi 65 do 75 miliona dolara, kad bi bez ikakvih problema uz definisanje olakšica za filmadžije mogla da se snima u Srbiji... Isto je i sa spektaklom "Herkules" koji se zbog boljih uslova snima samo dva sata odavde - u Mađarskoj - priča Šapiro dodajući da ovaj film inkasira neverovatnih 200 miliona dolara i da je više nego jasno koliko toga Srbija gubi nesprovođenjem Zakona o kinematografiji.

- Imate sve što treba: Dobru infrastrukturu, sjajne profesionalce, i ono što je najvažnije - transparentnost i integritet! Ono što nikako ne možete da usaglasite od 2011. kada je Zakon predložen jesu olakšice za privlačenje stranih kompanija. Svi iz regiona ih imaju sređene. A, trenutno su najpopularniji poreski krediti u vidu povraćaja novca od snimanja filma u iznosu od 20 do 25 odsto od uloženog budžeta u zemlji u kojoj se snima ceo ili deo filma. Ovo pre svega važi za Hrvatsku, Mađarsku, Litvaniju - objašnjava Stiv naglašavajući kako na primer uvođenje poreskog kredita od 25 odsto od budžeta potrošenog na lokalnu radnu snagu, dobra i usluge, svakako smanjuje poresko opterećenje.

Dakle, to bi značilo da se država odriče jednog dela poreza (na primer u visini poreske olakšice 25 odsto) od ukupnih investicija koje dođu kroz film, dok s druge strane obezbeđuje podstrek investicionom ciklusu u privredi. A, on prema Stivovim rečima donosi mnogo.

- Srbija bi od privlačenja stranih filmskih ekipa imala višestruku korist. Ne samo što bi se na taj način promovisala, već bi primera radi, ako film košta deset miliona dolara ekipa potrošila najmanje pet u Srbiji trošeći na taksi, hranu, izlaske, obilaženje grada... S druge strane imate širom sveta i fanove koji će nakon filma doći u Srbiju ne bi li spavali u hotelu ili jeli u restoranu u kojima je bio Pirs Brosnan ili neka druga zvezda... Pa, razmislite samo, koliko je ljudi želelo da poseti Novi Zelend pre, a koliko posle snimanja trilogije "Gospodar prstenova" Pitera Džeksona - praktično objašnjava Stiv dodajući kako bi privlačenje svetskih filmadžija donelo Srbiji - ne samo nove poslove i investitore već i poboljšalo imidž, koji je prilično narušen u svetu.

- Malo se u svetu zna o Srbiji, a i ono što se zna pod uticajem je minulih ratnih dešavanja - kaže Šapiro nastavljajući - Mene takve stvari "bole", jer sam privržen Beogradu i gledam ga kao svoj drugi dom. A, Beograd je sjajno mesto sa talentovanim i neposrednim ljudima, divnom hranom i živom muzikom! U mnogo čemu sličan Njujorku, a u nekim stvarima čak i bolji. Na primer, za razliku od Njujorka ovde imate one sjajne kontejnere za đubre u obliku poštanskih sandučića, dok mi kese sa đubretom ostavljamo na ulici. Super je osećaj kada ubacite đubre u te kutije i ono samo "nestane". Da ne pominjem da vam po celu noć rade radnje, kafići, kafane...

Na pitanje o tome kako iz prve ruke izgleda Holivud, Stiv nam postavlja pitanje: "A, kako vi mislite da izgleda"?

- Kao velika lepa iluzija - odvraćamo, na šta se Šapiro uz osmeh nadovezuje:

- Izgleda kao film Roberta Altmana "Igrač" iz '92. Devedeset odsto njih dođe da uspe, i isto toliko omane. Inače, nećete mi verovati ako vam kažem da brojne zvezde uživo izgledaju tako da ih u gužvi ne biste ni primetili. Selma Hajek i Dženifer Lorens, divna devojka iz Kentakija koju znam još iz perioda kada nije bila poznata su, međutim, podjednako lepe uživo kao i na velikom ekranu. Selma ima to savršeno proporcionalno lice. Uvek je zadovoljstvo raditi i sa Pirsom Brosnanom - priča Stiv na naše insistiranje da nam opiše zvezde sa kojima je radio dodajući da je ovaj glumac retko karakterna osoba:

- Videli ste kako se odmah angažovao oko pomoći Srbiji nakon poplava. Lepo je raditi sa holivudskim zvezdama. Slično je i sa režiserima. Znate, nije njima lako. Stalno ih neko tera na neke kompromise. Treba ostati čvrst i ne pokleknuti.

Stiv se prema sopstvenom priznanju nikada nije pokajao što je otišao u producente. Život mu je, primećuje uz osmeh, dinamičan, neobičan i ima jedinstvenu priliku da "diže stvari u vazduh". Ono, međutim, što je ključ uspeha je pronalaženje prave količine novca u pravo vreme. A, novac se dobija na tri načina: preko studija, agenata za prodaju i bogataša. Do ovog trećeg je, dodaje - najteže doći.

- Prvi film sam producirao sakupivši pare od porodice i prijatelja. Tako, valjda svi počnu... Posle su stvari išle svojim tokom. Kada razmislim, ne bih se ni sa kim menjao. Osim možda sa onim momkom koji je osvojio "Pauer bol" - dodaje šaljivo na rastanku Stiv naglašavajući da se sigurno vidimo na snimanju još jednog holivudskog hita u Beogradu i to već početkom 2015. ukoliko se stvari oko poreskih olakšica napokon regulišu.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    25. jul 2014 | 18:52

    Son Koneri je bolji Bond od Pirsa!

  • Pa

    25. jul 2014 | 19:15

    Dubrovnik svetsko čudo i cela srbija ne može da se poredi sa njim a kad će na red Plitvice i Jadran i njihova ostrva pa Velebit...

  • D

    25. jul 2014 | 19:13

    Pa kako da se Srbija uspoređuje sa jednim Dubrovnikom,Splitom,Šibenikom koji su već napravljeni filmski setovi koji su tek otkriveni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA