SADRŽI CRVE I ALGE: Koliko je opasna zagađena voda u Užicu? (FOTO)

Sanitarna inspekcija iz Užica zabranila je korišćenje vode s česme za piće i kuvanje hrane zbog pojave algi i valjkastih crva. Uzrok zagađenja vode nije poznat, rezultati istraživanja očekuju se u sledećih nekoliko dana

  • 0

Među Užičanima vlada panika otkako je od pre nekoliko dana proglašeno vanredno stanje zbog zagađenja vode. Sanitarna inspekcija zabranila je korišćenje vode s česme za piće i kuvanje hrane. Međutim, iz Instituta za javno zdravlje Srbije tvrde da voda nije opasna ukoliko se koristi u neke druge svrhe.

Zbog pojave cijanobakterija, specifične vrste algi, nematoda ili valjkastih crva, kao i toksina koje ovi organizmi oslobađaju, sanitarna inspekcija je zabranila korišćenje vode sa užičkog vodovoda za piće i kuvanje hrane.

- Voda sa užičkog vodovoda je opasna ukoliko se pije jer je u vodi registrovan povećan broj algi i nematoda koji nikako ne bi smeli da se nađu u pijaćoj vodi - kaže dr Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Institut Batut.

Iako se ne preporučuje tuširanje ovom vodom, ona nema štetne uticaje na kožu i ne može da izazove infektivno stanje. Preporuka je da se izbegava kupanje male dece i novorođenčadi.

Kad je reč o pranju veša, korišćenje zagađene vode ne predstavlja problem jer se alge i nematode uspešno otklanjaju uz pomoć visokih temperatura i deterdženata, savet je da se veš pere na većim temperaturama.

Na pitanje da li je štetno zalivanje biljaka koje se kasnije koriste u ishrani ljudi, Jovanovski nam je rekla:

- Bezbedno je zalivati biljke vodom s česme, ali treba biti oprezan neposredno pre pravljenja jela jer ukoliko se biljke ne operu temeljno čistom vodom, onom iz cisterne, postoji mogućnost da se štetni činioci unesu u organizam oralnim putem - objašnjava naša sagovornica i dodaje da štetni činioci nisu patogeni po ljude.

Cijanobakterije su veoma otporne na loše uslove okruženja. U prirodi podnose veoma niske temperature, čak do minus 83 stepena, ali i veoma visoke - do plus 70 stepeni Celzijusa. Za dezinfekciju vode se koristi hlordioksid, umesto donedavno korišćenog standardnog hlora.

U Užičkom Vodovodu ne znaju šta je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, ali se rezultati istraživanja očekuju u sledećih nekoliko dana. Do danas nije zabeležen ni jedan slučaj obolelih od crevnih zaraznih bolesti.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA