Sto Srba se još uvek nalazi u paklu Libije!

Precizan broj građana nije moguće utvrditi jer su neki bez obaveštenja ambasade Srbije u Tripoliju napustili zemlju preko aerodroma Metiga dok je bio otvoren, dok je deo otišao kopnenim putem preko Tunisa

  • 1

U Libiji, gde besne novi sukobi rivalskih grupa, trenutno se nalazi oko 100 srpskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama, a deo je već napustio tu zemlju.

U Ministarstvu spoljnih poslova nije poznat tačan broj građana niti ga je moguće utvrditi pošto su neki bez obaveštavanja Ambasade Srbije u Tripoliju napustili zemlju preko aerodroma Metiga dok je bio otvoren, pišu Novosti.

Deo srpskih državljana napušta Libiju i kopnenim putem, preko Tunisa, a predstavnici naše ambasade u redovnom su kontaktu sa onima koji zatraže savet.

- Na sve zahteve za pomoć naših državljana odmah se reaguje, posebno kod regulisanja administrativne procedure za izlazak iz Libije - navode iz MSP.

Onima koji i pored ovakve situacije odluče da ostanu savetuju da u dogovoru s poslodavcima maksmalno ostvare ličnu zaštitu u mestu gde borave i rade.

Tokom sukoba u Tripoliju u petak je pogođena i oštećena i rezidencija ambasadora Srbije. Incident je prošao bez žrtava, a preduzimaju se mere za sanaciju i zaštitu srpskog diplomatskog predstavništva.

U Libiji su najteži sukobi od 2011. godine započeli 13. jula napadom naoružanih grupa na aerodrom u Tripoliju, a kasnije su se proširili i na druge gradove.

Juče je u jednom skladištu nafte u okolini Tripolija izbio veliki požar, što je pretnja naftnoj industriji zemlje već pogođenoj egzodusom stranih radnika.

Nasilje je navelo UN i SAD da povuku osoblje koje se nalazilo u ambasadama u Libiji, dok su neke druge zapadne zemlje zatražile od svojih državljana da napuste tu zemlju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA