AVIONI IZGUBLJENI NA NEBU: Srbija preuzela kontrolu avio-saobraćaja Hrvatske i BiH!

Zbog velikog nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore preuzela je navigaciju aviona

  • 9

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je danas kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine zbog velikog nevremena iznad Hrvatske.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin rekao je Beti da je zbog nevremena došlo do potpunog pada sistema kontrole letenja iznad Hrvatske i 45 odsto BiH, koje kontroliše Hrvatska, pa je posao preuzela SMATSA.

- Apsolutno svi avioni u vazdušnom prostoru Hrvatske ostali su u ta dva sata bez navigacije sa zemlje, pa su u pomoć priskočili drugi provajderi. Pojačali smo smene, veliki broj ljudi se ponovo vratio na posao. Dosta smo im pomogli, ovo je danas dan za podvig - rekao je Rovčanin.

Rovčanin je dodao da ga je hrvatski kolega u telefonskom razgovoru obavestio da ta zemlja polako uspostavlja sistem, ali da SMATSA i dalje ima "pojačane smene" i da je spremna da i dalje "sve drži pod kontrolom".

SMATSA obavlja kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad Srbije, Crne Gore, dela južnog Jadrana i 55 odsto gornjeg dela vazdušnog prostora BiH.

Kišno nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je poslepodne Zagreb, a tamni oblaci na nekoliko minuta pretvorili su dan u noć. U vazdušom prostoru iznad Hrvatske u 15 časova nalazilo se oko 100 putničkih aviona, a hrvatski kontrolori leta više nisu imali kontrolu nad situacijom.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA