Evo kako se gazde kafića pravdaju što nas deru!

Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova

  • 44

Mnoge gazde i konobari su u utorak ujutru, kada su brojni mediji objavili tekst o tome kako u kafićima naplaćuju piće, morali da objašnjavaju svojim mušterijama zašto espreso koji njih košta 15 dinara naplaćuju 150, a vodu koja košta 13 - 140 dinara.

Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna, i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova.

- Mesečni troškovi za lokal od 50 kvadrata su oko 250.000 dinara, bez plata i doprinosa. Sa radnicima troškovi se uvećavaju za minimum 40.000 dinara po zaposlenom - objašnjava za “24 sata“ Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.

On tvrdi se sa tolikim troškovima “osećaju kao dobitnici na lotou ako im ostane sedam odsto zarade”.

- Da bismo bili u plusu, dnevno bismo morali da prodamo najmanje 100 kafa. Profit je u ugostiteljstvu varljiva kategorija, nekada ne ostane ništa, nekada zaradimo 70.000 dinara - kaže on.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    31. jul 2014 | 17:00

    Ne razumem kako ne kapirate da nas ne deru. Niko nas ne tera da sedimo u kaficu. To se ne mora. Mogu da te deru na salterima, sa porezima, sa racunima mesecnim, sa cenama hrane i slicno, ali nikako ne mogu da nas deru u kaficima. Ne moze niko da te odere ako svesno ides na kafu i znas da ces platiti uslugu, mesto na kom sedis i slicno. A ko nema ili nece da plati uopste ne mora da ide na kafu! To zaista nije stvar koja se mora isto kao i rucak ili vecera u restoranu, taxi, kokteli u nocnim klubovima, cene u spa centrima i slicno

  • Provincijalac

    31. jul 2014 | 16:03

    Posto sam i ja vlasnik kafica samo u manjem gradu mogu slobodno da kazem da ovaj iz udruzenja Novog Sada lupa gluposti pola troskova od ovog sto je nabrojao ne postoji (kakvo odrzavanje i ciscenje od 30000...)ja prodajem kafu 65din,pivo hajniken 160din,kokakola 110..... i opet imam matematiku naravno ako ima posla. Tako da su cene pogotovu u beogradu cisto sisanje ali dok ima ovaca bice i vune.

  • Milos

    31. jul 2014 | 15:57

    Lepo i posteno objasnjenje! To sto je na kafi i vodi jaka marza, ne znaci da je na svemu isto? Postoje mnoge stvari gde marze i nema, tako da jedno drugo dopunjavaju. U ovoj krizi, nema vise miliona i kamiona.Uspesni ugostitelji su danas retkost, a sam uspeh je da plate plate i racune...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA