Ovaj narod bi mogao umreti od gladi u naredna 24 sata

U pitanju je oko 5.000 pripadnika iračke etničke manjine Jazidi, koji su izbegli zbog ofanzive ekstremističke sunitske organizacije Islamska država Iraka i Levanta

  • 0

Oko 5.000 pripadnika iračke etničke manjine Jazidi, koji su izbegli zbog ofanzive ekstremističke sunitske organizacije Islamska država Iraka i Levanta, mogli bi umreti od gladi ako ne budu spaseni u roku od 24 sata.

- Mnogi su već preminuli - izjavio je generalni sekretar ministarstva kurdskih pešmerga boraca Džabar Javar.

Kurdske snage napale su pripadnike organizacije Islamska država Iraka i Levanta u mestu koje se nalazi samo 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada kurdskog regiona Arbila u severnom Iraku.

- Promenili smo taktiku iz defanzivne u ofanzivnu. Sada se borimo sa Islamskom državom u Mahmuru - kazao je Javar, preneo je Rojters.

Kurdi su ponovo uspostavili vojnu saradnju sa Bagdadom. Odnosi između kurdskih lidera i iračke vlade premijera Nurija al-Malikija su bili zategnuti zbog nafte, budžeta i teritorija.

Međutim dramatična sunitska ofanziva proteklog vikenda na severu primorala ih je da prevaziđu neslaganja i ujedine se u borbi protiv najveće pretnje po bezbednost Iraka od pada Sadama Huseina 2003. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA