Šta možete da kupite srpsko za 1.000 evra u Albaniji?

Naši sunarodnici u Albaniji uglavnom su naseljeni u selima Retli Boušu i Hamir, a ima ih i u gradu Fijeru

  • 29

Srbi u Albaniji ne mogu da imaju srpsko ime i prezime. Da bi dobili pravo da vrate ranije nasilno promenjeno ili dodeljeno ime ili prezime, to moraju da plate 1.000 evra, pišu "Večernje novosti".

Na ovaj problem kao na jedno od najdrastičnijih kršenja ljudskih prava u Evropi ukazuje Napredni klub, u svom Godišnjem izveštaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu. Kažu, takva diskriminacija se retko sreće.

- U Albaniji su Srbi papirološki Albanci. Ne mogu da upišu srpsku nacionalnost u matične knjige - navedeno je u ovom izveštaju.

Naši sunarodnici u Albaniji uglavnom su naseljeni u selima Retli Boušu i Hamir, a ima ih i u gradu Fijeru. Srbi su u ovoj zemlji pravoslavci, muslimani i katolici. Oni navode primer muslimanske porodice Duljević, koja je odana srpskoj himni i zastavi.

- Albanija je pod uticajem EU, u januaru 2014. otvorila školu sa nastavom na srpskom jeziku. Osnovana je u selu Hamil i pohađa je 60 srpskih đaka. Ovo je prvi značajniji korak vlasti prema Srbima - navedeno je u izveštaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordjina Nastic

    8. avgust 2014 | 00:21

    Konacno i Albaonija uvidja da ih diskriminacija nece uvesti u EU,naplacivati 1000e za promenu imena sto im je nepravo oduzeto je kriminal. Albanaca ima hiljadu puta vise u Srbiji i niko im nikad nije branio njihovo poreklo ,da su mozda bili tako isto ugnjetavani kao Srbi u Albaniji bilo bih ih mnogo manje danas .

  • Iron C

    8. avgust 2014 | 00:50

    A gde je tu EU i njihovi zakoni itd ? Obicni klosari a ovi nasi jure tamo :/

  • Joj

    8. avgust 2014 | 01:21

    Strasno a nekad je to bila nasa otadzbina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA