Studenti Republike Srpske beru maline u Srbiji i konobarišu u Crnoj Gori

Zbog loših uslova rada i ponude poslova u Republici Srpskoj većina studenata te susedne zemlje konobariše na Crnogorskom primorju ili beru maline u Srbiji

  • 23

Zbog slabe ponude poslova i malih dnevnica, studenti iz Republike Srpske prinuđeni su da letnji raspust provedu radeći fizičke poslove u zemljama u okruženju, pišu "Nezavisne novine".

Većina studenata iz Srpske, precizira banjalučki dnevnik, konobariše na Crnogorskom primorju jer su domaće dnevnice "mizerne", dok na moru za isti posao dobiju i do četiri puta više novca.

Druga vrsta posla na koju se studenti najčešće odlučuju je branje malina u Srbiji, kao i drugi sezonski poslovi vezani za poljoprivredu i voćarstvo, potvrdio je predsednik Unije studenata RS Predrag Govedarica.

Kako je istakao, studenti su većinom deca iz radničkih porodica, koja su svesna finansijske situacije svojih roditelja i koja kroz sezonske poslove žele da popune ionako loš porodični budžet i spreme se za narednu fakultetsku godinu.

Student Filozofskog fakulteta u Bnjaluci Marko P. kaže da su uslovi rada i ponuda poslova u Srpskoj "veoma loši".

- Najčešće nam nude kopanje kanala i slične fizičke poslove. Uprkos tome, mladi bi radili, ali satnice su toliko male da je to prosto iskorišćavanje situacije u kojoj se studenti nalaze, tako da nam se mnogo više isplati da idemo u Crnu Goru i Srbiju da radimo dok traje raspust - tvrdi on i dodaje da je razočaran što nema više poslova koji su u nekoj vezi sa profesijom za koju se obrazuju.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš ističe da su studenti s pravom nezadovoljni ponuđenim poslovima i uslovima rada.

- Posla stvarno nema dovoljno, a s druge strane domaći poslodavci na neki način iskorišćavaju situaciju u kojoj se studenti nalaze. Kada zaposle studenta plata je obično dosta manja nego kada zapošljavaju druge. Što se tiče uslova rada, oni su definitivno na minimalnom nivou - upozorava Glavaš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    19. avgust 2014 | 14:03

    Студенти из Србије чекају да им дају маме и тате који беру малине и лопатају поред мешалице

  • Dag

    19. avgust 2014 | 20:34

    Malineee, su, joos zeeeleneee...

  • pop dujic

    19. avgust 2014 | 14:59

    Vredan deca krštena poste post vredno rade da bi preživjela nekukaju a iz pakla rata izašla to su Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA