ODLAZAK U ISTORIJU: Umro pesnik Miodrag Pavlović

Miodrag Pavlović srpski pesnik, lekar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti umro je 17. avgusta, u 86. godini u nemačkom gradu Tutlingenu, u kojem je sa porodicom živeo poslednjih godina

  • 2

Miodrag Pavlović, srpski pesnik, lekar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti umro je u 86. godini. Pavlović je umro 17. avgusta, u nemačkom gradu Tutlingenu, u kojem je sa porodicom živeo poslednjih godina.

Rođen je 1928. godine u Novom Sadu, a u Beogradu je 1954. završio Medicinski fakultet. U vreme studija, 1952. objavio je svoju prvu poetsku zbirku "87 pesama", koja je predstavljala prekretnicu u novijoj srpskoj poeziji i raskid njega i njegove generacije sa nametnutim ideološkim dogmama, kako su ocenjivali kritičari.

Pored poezije, pisao je i eseje, drame, putopise, prozu, a sastavljač je i nekoliko antologija. Pavlovićeva dela su prevedena na sve evropske jezike. Bio je dopisni član SANU od 1978, a redovni od 1985. godine.

Radio je kao direktor drame Narodnog pozorišta (1960-61), urednik izdavačke kuće Prosveta (1961-84) i kao urednik u brojnim književnim časopisima, poput "Dela", "Književnosti" i "Književnih novina".

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Među najpoznatijim delima ubrajaju mu se i zbirke "Velika Skitija", "Ulazak u Kremonu", drame "Igra bezimenih" i "Koraci u podzemlju", eseji "Govor o ničem", "Čitanje zamišljenog", "Eseji o srpskim pesnicima" i druga.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cira Ljig

    19. avgust 2014 | 14:51

    Poslednji pozdrav velikom pesniku...Miso tvoji Ljizani te nikada nece zaboraviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA