EŠTON: Rusi humanitarnim konvojem narušili granice Ukrajine!

Ketrin Ešton istakla je da je problem u tome što nije postojalo odobrenje Kijeva prilikom slanja ruske pomoći, ali ni pratnja međunarodnih posmatrača

  • 83

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Eštonova je istakla da je sporno to što nije postojalo odobrenje Kijeva, niti pratnja međunarodnih posmatrača.

- Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti sa ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta crvenog krsta. Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku - poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija, odlukom da pošalje konvoj preko granice, izvršila "direktnu invaziju" na njenu teritoriju, dok je Moskva upozorila protiv bilo kakvog pokušaja da se konvoj omete, jer je, kako kaže, reč o čisto humanitarnoj operaciji, preneo je Rojters.

Evropska unija pohvalila je uzdržanost Kijeva i spremnost na razgovore kako bi se izbeglo dalje širenje krize, saopštili su iz EU, dodajući da ruska humanitarna pomoć treba da bude prosleđena uz puno poštovanje međunarodnog zakona i sporazuma s Ukrajinom.

I Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacanin

    22. avgust 2014 | 19:52

    I Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu. Upadali ste u Irak, Srbiju, Avganistan, Libiju... ali sa bombama . Olosi.

  • ANTE BAN

    23. avgust 2014 | 10:42

    SUŠTINSKI- G-DJA eŠTON JE U PRAVU! nO, TREBA REĆI I SLJEDEĆE; KONVOJ JE NAJAVLJEN PRIJE DESETAK DANA,A TO JE BILO DOVOLJNO DA GA UKRAJINSKI CARINICI SPREMNO DOČEKAJU I PRIPREME SE. dAKLE- DIO KRIVICE LEŽI I NA NJIMA.

  • jagodinac

    22. avgust 2014 | 19:02

    A Rusima se tresu gache od Eshtonove. Uh, uh.... Ocekujem josh mnogo konvoja iz Rusije. A Eshtonova neka proba da bombarduje konvoje ili Moskvu makar par dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA