Nebojša Pavković služiće kaznu u Finskoj!

Odluku da će Pavković služiti kaznu u Finskoj doneo je 13. marta predsednik Tribunala Teodor Meron, koji je naložio da informacija bude dostupna javnosti po premeštaju Pavkovića u tu zemlju

  • 55

Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Nebojša Pavković, kojem je u januaru pred Haškim tribunalom potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora, prevezen je u Finsku na izdržavanje kazne, objavio je danas Tribunal.

Odluku da će Pavković služiti kaznu u Finskoj doneo je 13. marta predsednik Tribunala Teodor Meron, koji je naložio da informacija bude dostupna javnosti po premeštaju Pavkovića u tu zemlju. U obrazloženju se navodi da je Finska izrazila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji.

Meron je u martu pozvao nadležnu službu Haškog tribunala da uputi zvaničan zahtev vladi Finske o izdržavanju kazne Nebojše Pavkovića da bi se organizovao njegov transfer u tu zemlju. Do sada Pavković bio u pritvoru Tribunala. Sporazum Haškog tribunala i Finske o izdržavanju kazni haških osuđenika u toj zemlji stupio je na snagu 7. maja 1997. godine.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je 23. januara pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prvostepene kazne smanjene su svima osim Pavkoviću.

Pravila Tribunala predviđaju da osuđeni mogu da zatraže prevremeno puštanje iz zatvora kada budu odslužili dve trećine kazne. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    26. avgust 2014 | 19:29

    Bruka i sramota,oficiri koji su branili svoju domovinu,posebno general Lazarević....pravda,to je pravda??!!Američki oficiri pobili po Vijetnamu i dr. zemljama i naneli zla te"posuli" otrova za milenijum unapred,i nikom ništa.....eeeeee!!?

  • Maja

    26. avgust 2014 | 20:33

    Kakva nepravda,kakav uzas,skolujes se da branis sviju zemlju a onda ti sudeoni koji su tvoju zemlju razbili,dabogda njih razbio bog

  • Toni

    26. avgust 2014 | 19:34

    Zalosno je kako prolaze najvece patriote i casni ljudi koji su samo vrsili svoju duznost i radili ono za sta su se obucavali ceo zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA