BOLEST SE OTELA KONTROLI: Ebolom zaraženo više od 20.000 ljudi

Virus ebole u Nigeriju je “doneo” Patrik Savjer, Amerikanac liberijskog porekla, koji je doputovao u Lagos i kolabirao na aerodromu nakon izlaska iz aviona

  • 2

Nigerijske vlasti su juče potvrdile da su zabeležile prvi slučaj smrti od ebole izvan Lagosa - i to lekara u Port Harkourtu, naftnom “čvorištu” te države.

Supruga preminulog je u karantinu, a pod lekarskim nadzorom se nalazi još 70 osoba.

Virus ebole u Nigeriju je “doneo” Patrik Savjer, Amerikanac liberijskog porekla, koji je doputovao u Lagos i kolabirao na aerodromu nakon izlaska iz aviona.

Jedna od osoba koja je bila s njim u kontaktu uspela je da izbegne zdravstvene kontrole i otputovala je u Port Harkourt, gde je, kad joj je postalo loše, potražila lekarsku pomoć.

Ta osoba se oporavila, ali doktor koji ju je lečio je preminuo, a testovi su pokazali da je bio zaražen ebolom.

Broj obolelih od ebole svakim danom raste. Do sada je u Gvineji, Liberiji, Siera Leoneu i Nigeriji umrlo više od 1550 ljudi, a potvrđeno je da ima najmanje 3000 zaraženih.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da bi ukupan broj zaraženih na kraju mogao da bude veći od 20.000.

- Pravi broj zaraženih u nekim područjima mogao bi da bude dva do četiri puta veći od trenutno prijavljenog - tvrde u SZO.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA