SENZACIJA: Ovo je najnovija teorija o egipatskim piramidama!

Piramide u Gizi su misterija već vekovima. Nema čoveka koji ih je video, a da se nije zapitao: "Kako su ih sagradili?". Naučnici su izneli novu teoriju o gradnji ovog svetskog čuda koja može rasvetliti misteriju

  • 49

Piramide u Gizi su jedno od sedam svetskih čuda i definitivno svetsko čudo koje najbolje i najduže odoleva vremenu, s obzirom na to da su sagrađene skoro dve hiljade godina pre ostalih. Postavlja se pitanje šta su to Egipćani znali o izgradnji što ostatak antičkih civilizacija nije.

Sigurno je da oblik piramide dosta pomaže. Stabilnije su od, na primer, statue Kolosa na Rodosu. Takođe, lokacija isto doprinosi njihovom očuvanju i postojanosti, a naravno, tu je i materijal od koga su izrađene - ogromni kameni blokovi.

Procenjuje se da je za izradu piramide teške gotovo 6 miliona tona bilo potrebno oko 800 tona kamenih blokova dnevno. Blokovi su donošeni iz kamenoloma koji je bio udaljen nekoliko kilometara. Za takvu količinu materijala koja je dopremana prektično svakog dana, problemi u transportu bili su neizbežni.

Pretpostavlja se da su ih prenosili vukući ih na sankama na prethodno pokvašenoj zemlji, ili su ih kotrljali uz pomoć jedne vrste improvizovane kolevke.

Doktor Džozef Vest sa Univerziteta u Indijani ima novu teoriju - na svaku stranu kamenog bloka bile su privezane po tri drvene grede, što je olakšavalo kotrljanje ovih blokova i tako ubrzavalo proces transporta. Dobio se sasvim drugačiji geometrijski oblik i to bi egipatskim radnicima u velikoj meri olakšalo prenošenje blokova od kamenoloma do samog gradilišta.

Ovaj cilindrični oblik bi se brže transportovao jer je mnogo manji pritisak koji vrši na zemlju nego standardan oblik kamenog bloka. Pretpostavlja se da se blok težine oko 2.5 tona mogao prenositi brzinom od oko 2 kilometra na sat.

Ovo je poslednja u nizu teorija o izgradnji piramida, ali itekako ima smisla kad se uzme u obzir teren na kome su piramide građene, kao i to da su Egipćani bili odlični matematičari i geometri, tako da je malo verovatno da se nisu ovoga dosetili.

(Telegraf.rs / izvor: iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile M

    29. avgust 2014 | 21:44

    Gospodo, u Kepsovoj piramidi se nalazi svo znanje ovog sveta, cak i matematicka konstanta Pi=3.14.....najpreciznija u istoriji. 4x duzina baze se podeli sa 4x visinom=Pi, koji je za nas sracunat u 16tom veku. U stranicama piramide su trouglovi zlatne proporcije Phi=1.618. i td. Pogledajte film "The revelation of the piramids" na "youtube". Sa svom tehnikom koju danasnja civilizacija poseduje ne moze da se uradi piramida. Kako su je uradili ostaje da se istrazi, sa cekicem, dletom, polugama, videnim transportom, sigurno nisu. Mi samo ne znamo koliko ne znamo.

  • Vozd

    29. avgust 2014 | 21:06

    To su radili ovi iz Energoprojekta ! :)

  • xxx011 the

    29. avgust 2014 | 21:02

    Gradila ih je ljudska civilizacija o kojoj ne znamo ništa i koja je verovatno nestala još u zadnjem ledenom dobu.Ni u jednoj piramidi nije nadjena mumija,nema nijednog hijeroglifa u najvećoj piramidi,postoje dokazi da je pored piramida nekada proticao Nil zbog oštećenja na kamenu,što je i logično da se tako nešto gradi uz vodu A ne u sred pustinje.Nil je zadnji put proticao tu pre 15.000 godina.Drugim rečima nisu to Egipćani gradili nego neko pre njih, verovatno tehnologijom mnogo naprednijom od one egipatske,zato i ne možemo da shvatimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA