POROŠENKO I BAROZO: Bližimo se tački bez povratka!

- Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka” - rekao je Barozo novinarima nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u jučerašnjem telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

  • 35

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo i ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorili su danas u Briselu da se situacija u Ukrajini bliži tački bez povratka i da će Rusija snositi posledice ukoliko hitno ne promeni ponašanje.

- Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka” - rekao je Barozo novinarima nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u jučerašnjem telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Barozo je istakao da je prisustvo ruske vojske u Ukrajini neprihvatljivo i poručio Rusiji da ne potcenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana. On je upozorio da je Evropska komisija pripremila novi paket sankcija protiv Rusije, a da je na šefovima država i vlada EU, koji će se danas popodne sastati u Briselu, da odluče o njihovoj primeni.

- Još nije kasno da se zaustavi eskalacija i nađe političko rešenje” - rekao je predsednik EK novinarima, ističući da su Briselu još spremni za kompromis i dijalog sa Moskvom.

- Naša vrata su otvorena, a konflikt i konfrontacija nisu ni u čijem interesu - podvukao je Barozo.

Porošenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Ukrajina “žrtva strane agresije i terora” i da se na njenoj teritoriji nalaze “hiljade stranih vojnika i stotine tenkova”. On je saglasio da je tačka bez povratka blizu i naglasio da je ubeđen da će EU imati snage da se jedinstveno suprotstavi agresiji i da će uvesti Rusiji nove sankcije, ukoliko ne promeni ponašanje.

- Danas je u pitanju sudbina Ukrajine, a sutra možda celog sveta - upozorio je Porošenko.

Istovremeno, on se založio za primenu mirovnog plana koji je početkom leta sklopljen u Ženevi i pozvao Rusiju da se uključi u njegovu primenu.

- Mi znamo da nema vojnog rešenja - rekao je ukrajinski predsednik i ponovio spremnost da pregovara sa Moskvom. Porošenko je rekao da Ukrajini ne treba direktna vojna pomoć i oružje iz inostranstva, ali da joj treba pomoć u vidu logistike, obaveštajnih informacija i opremi.

- O tome ćemo sledeće nedelje razgovarati sa našim partnerima iz NATO - najavio je predsednik Ukrajine. Iz NATO je ranije najavljeno da će Porošenko biti gost na samitu Alijanse u Velsu 4.i 5. septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • o 5

    30. avgust 2014 | 15:04

    Pa gde su bili ti principi kada ste nam bombama oduzeli Kosovo i Metohiju

  • Tata Ikun

    30. avgust 2014 | 15:04

    Bagra. Dok su klali proruse sve je bilo super, a sad kad dobijaju po nosu to je tačka bez povratka.

  • Dejan B.

    30. avgust 2014 | 15:05

    Živela Rusija!!!smrt fašizmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA