HITLEROVE BOLNIČARKE: Masovne ubice za koje niste znali!

- Prve nacionalsocijalističke ubice nisu bile čuvari u koncentracionim logorima nego bolničarke - tvrdi u svojoj knjizi "Hitlerove pomoćnice" Vendi Lover. Prve žrtve bila su deca

  • 19

Bolničarke, sekretarice ili supruge – Hitlerovom režimu služilo je stotine hiljada žena. One su uglavnom delovale u pozadini, ali mnoge su se dohvatile i oružja, tvrdi u svojoj knjizi "Hitlerove pomoćnice" Vendi Lover.

Nacistički genocid je počeo u bolnicama. Prva metoda bile su tablete za spavanje, inekcije i izgladnjivanje do smrti. Prve žrtve bila su deca, piše američka autorka u svojoj knjizi.

Ona tvrdi da su bolničarke smrtonosnim inekcijama ubile na hiljade dece sa invaliditetom. To je samo jedan od brojnih primera pomoću kojih Vendi Lover oslikava ulogu žena u nacionalsocijalističkom režimu, piše Dojče Vele.

- Prve nacionalsocijalističke ubice nisu bile čuvari u koncentracionim logorima nego bolničarke - piše autorka i ističe da genocid nije počeo u gasnim komorama nego na mestima na kojima su progonjeni u stvari očekivali pomoć.

Ona je istražila životne priče bolničarki, učiteljica i sekretarica i objavila 13 portreta. Neke od tih žena su se svesno odlučile za karijeru u Hitlerovoj Nemačkoj i nisu birale sredstva kako bi napredovale. One su postale svedoci, učesnici i počinitelji mnogih zločina.

Trećina ženskog stanovništva nacionalsocijalističke Nemačke, oko 13 miliona žena, aktivno je učestvovalo u brojnim organizacijama, a do kraja rata je konstantno rastao i broj članica Hitlerove stranke NSDAP.

U Savezu nemačkih devojaka (Bund Deutscher Mädel) mlade žene su mogle da nauče da koriste oružje. Hitlerove pomoćnice bile su odgovorne upravnice, lopovi, mučiteljke i ubice, ističe istoričarka i iznosi podatak da je najmanje milion žena otišlo na istočni front.

Sliku žene bez skrupula autorka, pored ostalog, ocrtava i na primeru Lizel Vilhaus, supruge zapovednika zloglasnih SS jedinica u koncentracionom logoru kod ukrajinskog grada Lavova.

Ona je u nacionalsocijalističkom aparatu delovala još od 1934. godine, pa je tako i upoznala svog supruga. Sledila ga je i u Ukrajinu, zajedno sa njihovom ćerkom. Očevici su kasnije ispričali da je sa svog balkona pucala na jevreje u koncentracionom logoru, pa čak i pred svojim detetom.

Autorka je proučavala iskaze tih žena, ali i svedoka i pritom je došla do otrežnjujućeg zaključka: nakon sloma Hitlerovog režima karijera tih žena je, doduše, prekinuta, ali vrlo malo ih je odgovaralo za zločine.

- One su se vratile kući u ruševine nacističke Nemačke i pokušale su da prikriju svoju kriminalnu prošlost - objašnjava Loverova. I Lizel Vilhaus nisu dokazana njena zlodela.

- Ona nije imala službeni položaj unutar nacionalsocijalističke mašinerije i zato nema dokumenata iz tog doba koji bi potkrepili iskaze svedoka. Ona je bila na mestu zločina i javno počinila masovno ubistvo, ali pravno nije mogla da bude pozvana na odgovornost - navodi istoričarka.

Vendi Lover u svojoj knjizi daje zastrašujuću sliku žena koje su učestvovale u masovnim ubistvima. I to dobrovoljno. Njih na to niko nije prisiljavao. Da su odbile da učestvuju u ubistvima Jevreja, ne bi bile kažnjene - ističe američka autorka.

(Telegraf.rs / Izvor: Dw)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop Dujic

    3. septembar 2014 | 17:27

    Za vreme NDH u Jasenovcu je boravila ustaska satnija sačinjena od časni sestara i bolnicarki koje su srpsku nejac ubijali sa smrtonosnim inekcijama Stepinac je to znao pa je povukao 1944 časne sestre tako da katolička crkva bude čista pred dolaskom partizana ali tokom suđenja jedna od njih je sve priznala toliko od mene

  • Vasa

    3. septembar 2014 | 16:33

    Ipak su gore casne sestre nasih "susjeda" koje su taj prljav posao radile u bolnicama gde su vecinom bila deca, stari i trudnice.

  • jagodinac

    3. septembar 2014 | 14:12

    Ona je bila na mestu zlochina i pocinila masovno ubistvo ali pravno nije mogla da joj bude sudjeno!? Malo neverovatno zar ne? Po kom zakonu nije moglo da joj bide sudjeno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA