Utvrđeno kako je pao avion bivšeg predsednika Makedonije!

Šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona sa makedonskim zvaničnicima 2004. godine kod Mostara, Omer Kulić, kaže da je taj tim uspeo da u potpunosti utvrdi uzrok pada aviona u kojem je poginuo i tadašnji predsednik Makedonije Boris Trajkovski

  • 11

Omer Kulić tvrdi da je tačno utvrđeno šta se desilo prilikom pada aviona bivšeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog i naglašava da su u istrazi obuhvaćeni svi akteri tog nesretnog događaja, prenosi Tanjug.

- Ne smem da kažem ko je odgovoran, naš zadatak je da ispitamo kako se desio pad aviona, to ćemo ispričati i bosanko-hercegovačkom i makedonskom tužiocu, a njihova je odluka šta će dalje s tim raditi jer su to svetski standardi u ovakvim aktivnostima -  naveo je Kulić.

Prema njegovim rečima, istražni tim je locirao komletan događaj koji se desio, kao i sve učesnike u lancu tih događaja, prenosi Radio televizija Republike Srpske, pozivajući se na Srnu.

- Do kraja septembra izveštaj o istrazi predaćemo Tužilaštvu BiH i domaćim vlastima, a nakon toga makedonskom tužiocu i makedonskim vlastima - precizirao je Kulić.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena na zahtev Makedonije nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministrastva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

(Telegraf.rs / izvor: rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    4. septembar 2014 | 15:21

    Proceduralna greška, kako da ne . Avion je navodjen od strane SFOR-a namerno na brdo, to svi znaju. Trajkovski je bio protivnik nezavisnosti Kosova i završio je kako je završio.

  • mica

    4. septembar 2014 | 15:33

    Samo im je trebalo deset godina....

  • Drina bez filtera

    4. septembar 2014 | 15:35

    Hrvati iz Mostara protivgradnom raketnom avio je letio nisko a nevrijeme da zaštite vinograde njihov branitelj antisa hasana misir je ispalio raketu i pogodi avion to je javna tajna u Mostaru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA