NAORUŽANI DO ZUBA: Džihadisti Islamske države ubijaju ljude raketama JNA!

Teroristi Islamske države (IS) naoružani su oružjem uglavnom američke proizvodnje, ali i moćnim jugoslovenskim ručnim bacačima "M79" koje je nekada bilo u sastavu naoružanja JNA

  • 15

Teroristi Islamske države (IS) naoružani su oružjem uglavnom američke proizvodnje. Ipak, među njihovim naoružanjem ima i moćnih jugoslovenskih ručnih bacača granata „M79“, pokazalo je istraživanje britanske kompanije „Konflikt armament riserč“.

Ekstremisti su se često na društvenim mrežama hvalili skupim oružjem koje su zaplenili od vojske u Iraku. Među trofejima imaju čak i američka višenamenska vozila, tešku artiljeriju i haubice, kao i ručno oružje, koje su oduzimali vojnicima.

Da bi ustanovili koje oružje koristi IS, stručnjak britanske kompanije „Konflikt armament riserč“ Dejmijen Spliters i njegov kolega u julu su posetili Siriju. Oni su otkrili da je od 17 komada oružja šest američke proizvodnje. Od tih šest, pet je verovatno iz zaliha koje je IS zaplenio u Iraku i koje su SAD isporučile iračkoj vojsci u okviru više milijardi vrednog programa za naoružavanje i obuku iračke vojske.

Tim Dejmijena Splitersa došao je do važnog saznanja - Islamska država poseduje i moćne protivtenkovske rakete proizvedene u bivšoj Jugoslaviji. Kako saznaju, rakete je sirijskim pobunjenicima 2013. isporučivala Saudijska Arabija, jedan od glavnih pristalica pobune i američki saveznik.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Kurir da su teroristi mogli na razne načine da se dokopaju jugoslovenskog oružja, ali da Srbija sigurno ne prodaje oružje terorističkim grupama.

- Bivše zemlje SFRJ prodale su svetu naoružanje u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, to oružje je u raznim armijama i do njega se može doći. Srbija ima veoma čvrste zakone kad je u pitanju izvoz oružja. Za izvoz jednog metka potrebna je dokumentacija - dozvola Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova i odobrenje BIA - kaže Lazanski. On dodaje da je ranije Srbija prodavala oružje Iraku i Libiji i da smo za to imali dozvolu EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandžak

    9. septembar 2014 | 10:11

    Nešto mi logično zvuči ovo da im je većina oružja američke proizvodnje, možda su i oni sami američki proizvod!

  • Oldboy86

    9. septembar 2014 | 08:03

    KO da je vazno to sto imaju rakete JNA ..koja glupost. Imaju istu funkciju kao i svaka. Ljudi ginu i od slabijih raketa.

  • Marko

    9. septembar 2014 | 09:43

    Gradili smo tehnoloski naprednu civilizaciju, Jugoslaviju, pa smo stagnirali od tad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA