Malezijski avion pogodili geleri rakete! (FOTO)

Izveštač BBC tvrdi da dokazi pokazuju da je avion bio pogođen gelerima od rakete. Reč je o projektilima koji su izlomil avion na komade, piše u prvom zvaničnom izveštaju holandskih stručnjaka

  • 3

Holandski stručnjaci saopštili su da je avion Malezija erlajnsa MH17 pogođen tokom leta "brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom".

Kako javlja BBC, utvrđeno je da nema dokaza da je na pad aviona uticala ljudska ili tehnička greška.

Izveštač ove britanske kuće s lica mesta javlja da dokazi pokazuju da je avion bio pogođen gelerima od rakete. Reč je o projektilima koji su izlomili avion na komade, piše u prvom zvaničnom izveštaju holandskih stručnjaka, a prenosi B92.

- Let MH17 boinga 777-200 Malezija erlajnsa raspao se u letu, verovatno zbog strukturalnih oštećenja koja je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letelicu - naveo je holandski Istražni biro za bezbednosti zadužen za istragu pada tog aviona. Holandski veštaci, kako su i najavili, nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Avion Malezija erlajnsa s 298 putnika i članova posade, koji je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Ukrajini u blizini granice s Rusijom. Niko nije preživeo, a polovina žrtava je iz Holandije.

- Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi se s većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbednost veruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu - rekao je danas šef tog odbora Tjibe Justra. Konačni izveštaj očekuje se u roku od jedne godine od nesreće.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nisu posetili mesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada s "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nisu pokazali da je bilo ma kakvih tehničkih problema, niti vanredne situacije.

Forenzička istraga će biti sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmesti iz područja sukoba u Ukrajini - objašnjava se u izveštaju.

Odmah nakon pada aviona usledile su oštre razmene optužbe između Kijeva i proruskih pobunjenika o tome ko je odgovoran za pad aviona.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine rekao je i danas da pobunjenici, optuženi za obaranje malezijskog aviona u julu ove godine, ne raspolažu oružjem kojim bi mogli da obore jedan boing.

- Mogu da kažem samo jednu stvar: mi prosto nemamo tehničku opremu koja može da obori jedan boing, pa ni taj malezijski avion - rekao je ruskoj agenciji Interfaks premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko. Katastrofa aviona s leta MH17 nad istočnom Ukrajinom druga je tragedija kompanije "Malezija erlajns" posle misterioznog nestanka aviona na letu MH370 u martu ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    9. septembar 2014 | 16:49

    Нигде се у саопштењу не наводе "гелери" већ то је слободна интерпретација која има за циљ да поткрепи ни са чим основане оптужбе на рачун про-руских бораца. А познавајући западну медијску пропаганду можете бити више него сигурни да се стварно ради о гелерима, што значи да поткрепљују тезу о ракети, а не украјинском ловцу, да би ударили на сва звона медијску халабуку и оптужбе на рачун Русије. А овакве благе и умерене изјаве говоре да су највероватније њихови штићеници одговорни...

  • Luna

    9. septembar 2014 | 18:00

    Zvuči neverovatno,da tkz stručnjaci i ko zna ko sve do sada mogu samo ovo da izjave... Ovo je presmešno... zavera zapadnjaka prelazi apsolutno sve granice i vredja prosečnu inteligenciju. Laži i samo laži...

  • iznogud

    9. septembar 2014 | 23:02

    brojni geleri izlomili avion na komade.pa da to nije slucajno avionski top sa ukrajinske letelice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA