GDE LEŽI MOĆ ISLAMISTA: U fanatizmu ili u dve milijarde dolara?

Islamisti raspolažu velikom finansijskom moći od čak dve milijarde dolara, pored njihove jake ideologije i istrajnosti u borbi, upozorava Brisel

  • 22

Mediji i analitičari Zapadne Evrope smatraju da će rat koji vode SAD protiv Iraka i Sirije biti  neizvesniji i duži nego što su mislili. Pored islamskog fanatizma i "ideologije smrti" koje se strogo pridržavaju, oni imaju i značajnu finansijsku moć od 2 milijarde dolara, koja se mora uništiti, objašnjava šef italijanskih obaveštajaca.

Teroristi u Iraku imaju pomoć sunita koji su nezadovoljni radom bagdadske vlade koja je naklonjena šiitima. U njihovim redovima su čak i oficiri nekadašnjem režimu Sadama HuseinaDjampjero Masolo, direktor italijanske obaveštajne službe, strahuje da će porazi u ratu izazvati reakciju islamista u vidu terorističkih napada na Italiju i duge zapadne zemlje.

- Al-Bagdadi želi da džihadiste iz sveta privuče okupacijom teritorija i da nasilnim načinom iskaže vlast nad islamom - dodaje Masolo i ističe da je trenutno jedno od najboljih rešenja "udaranje" na finansije terorista.

On tvrdi da su islamisti opljačkali 500 miliona iz banke u Iraku, pored godišnjeg prihoda od 100.000 dolara zahvaljujući ilegalnom izvozu nafte.

Amerika i zapadne zemlje ne samo da ne žele saradnju s šefom sirijskog režima Bašarom al-Asadom, već u rat protiv džihadista žele da uključe i obaranje njegove vlasti.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krstas

    12. septembar 2014 | 19:52

    U zatupljenosti !

  • dosla je istina nestalo je lazi

    12. septembar 2014 | 19:30

    Vi bi njih sa napadate i bombardujete a oni vas da ostave na miru u vasim toplim domovima nigdje logike ,pa normalno da ce vam uzvratit ..a zasto ih vi uopste napadate sta su vama licno u italiji uradili .mislim da njih pola nije ni culo za italiju...vi ste licemjeri najgore vrste ..kao uvedu sankcije rusiji i onda kad rusi uzvrate kontrasankcijama kazu necuveno nisu smjeli...pa koje ste vi licemjercine

  • tutankamion

    12. septembar 2014 | 18:30

    Moc islamista lezi u SAD!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA