Split Prajd 9. juna

Organizatori ne očekuju nerede, pozvali su Splićane da ih podrže, a državu da ih zaštiti

  • 0

Split Prajd, parada pripadnika LGBT zajednice, održaće se 9. juna u ovom hrvatskom gradu. Organizatori su najavili da će pravac kretanja povorke biti isti kao lane, iako se prošlogodišnja Parada ponosa završila neredima. Događaj će početi u 14 časova, a organizatori su pozvali Splićane, ali i gradsku upravu da podrže skup.

Moto ovogodišnje parade je "Različita porodica, ista prava". Lokacija skupa i pravac kretanja isti su kao prošle godine: okupljanje je u Đardinu, odakle će se preko Marmontove ulice uputiti na Rivu. Organizatori su insistirali na toj trasi, iako je policija umesto Rive predlagala Prokurative - centralni splitski trg.

- Javni skup je uvek u centru grada - rekla je koordinatorka lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juraš, i dodala da očekuje od države da zaštiti njihova ljudska i ustavna prava na okupljanje.

- Država je na Zagreb Prajdu pokazala da nas može zaštiti ako ima političke volje - smatra Juraš.

Organizatori ove godine ne očekuju nerede, a pozvali su sve Splićane da ih podrže.

Izvršna koordinatorka feminističke organizacije "Domine" Mirjana Kučer rekla je da ta organizacija i ove godine podržava Split Prajd. Oni se nadaju da će se 9. juna pojaviti i zamenica gradonačelnika Anđelka Visković i ministar policije Ranko Ostojić, kojima su poslali poziv.

(M.S. / Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA