REPUBLIKA SRPSKA ČEKA ŠKOTSKU: Referendum podstiče otcepljenje od BiH!

U multietničkoj Bosni, sa krvavim nasleđem rata vođenog od 1992. do 1995. godine tokom raspada bivše Jugoslavije, priča o nezavisnosti raspiruje i opasnost od novog oružanog sukoba

  • 60

Bosanski Srbi pomno prate dešavanja u vezi sa predstojećim referendumom u Škotskoj, u nadi da će, ako Škoti glasaju za otcepljenje od Britanije, to postaviti presedan koji će povećati i njihove izglede da proglase nezavisnu državu, navodi danas agencija Frans pres.

Nakon što se Krim otcepio od Ukrajine i priključio Rusiji posle spornog referenduma održanog u martu, predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ne usteže se da, uoči referenduma o nezavisnosti na koji će u četvrtak izaći Škoti, govori o mogućnosti otcepljenja, podseća francuska agencija.

Dodik je, kako precizira AFP, nedavno rekao da RS prati šta se događa u italijanskom Južnom Tirolu, Škotskoj, pa čak i Kataloniji, pošto su to, prema njegovim rečima, "ključna iskustva za bosanske Srbe".

U multietničkoj Bosni, međutim, sa krvavim nasleđem rata vođenog od 1992. do 1995. godine tokom raspada bivše Jugoslavije, kako kažu posmatrači, priča o nezavisnosti raspiruje i opasnost od novog oružanog sukoba, upozorava Frans pres.

Mnogi Srbi do dan danas nisu prihvatili novu posleratnu bosansku državu, uprkos autonomiji koju imaju u Republici Srpskoj, primećuje francuska agencija i navodi reči profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Miloša Šolaje: "Ako se sutra organizuje referendum, većina Srba biće za nezavisnost".

Iako smatra da otcepljenje "nije realno u ovom momentu", Šolaja ističe da je Republika Srpska "de facto" već država s obzirom na brojne atribute državnosti kojima se odlikuje.

Frans pres podseća da se Bosna priprema za opšte izbore koji će biti održani 12. oktobra, te da je Dodik priču o nezavisnosti uvrstio u svoje predizborne govore, kao i da je Stranka demokratske akcije, glavna muslimanska stranka, saopštila da "Bosna nikada neće biti dovedena u pitanje".

Međutim, napominje francuska agencija, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Valentin Incko ukazao je da ustav te zemlje "ne dopušta mogućnost otcepljenja nijednog entiteta".

Sve je to, prema mišljenju političkog analitičara Radija Slobodna Evropa Dragana Štavljanina, deo predizborne retorike, mada bi, kako kaže, reakcija mogla biti "mnogo snažnija" ako bi pretnja nezavisnošću postala konkretnija.

- Verujem da se to ne bi moglo dogoditi bez novog rata u Bosni - ističe Štavljanin i dodaje da bi takav sukob mogao da privuče i muslimanske ekstremiste, kao tokom 1990-ih, prenosi AFP.

Francuska agencija navodi i reči ratnog veterana Hajrudina Čaluka da "srpska separatistička politika parališe funkcionisanje države", kao i mišljenje neimenovanog evropskog diplomate u Sarajevu da je situacija u Bosni potpuno drugačija od okolnosti u Britaniji, gde će Škoti održati referendum uz saglasnost Londona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milutinac

    15. septembar 2014 | 12:51

    Nazalost, nije to isto i ne resava nista...Skotska je kao samostalna zemlja u uniju usla pre 300 godina i isto tako moze i iz nje da izadje kad hoce i to bez i jednog ispaljenog metka...Kod nas i Spanaca je to komplikovanije i moze samo diplomatski da se resi a i stvarno bi trebalo, pa da su svi srecniji 100%.Granice su se u Evropi uvek menjale, tako da ce se i ove izmisljene menjati uskoro nadam se. Sto pre - to bolje za sve..

  • Kobre

    15. septembar 2014 | 12:32

    Samo referendum raspisi Gosp. Dodik I mi smo za. Zivjela Republika Srpska I Srpski narod.

  • Bosko Buha

    15. septembar 2014 | 12:28

    Republika Srpska, za razliku od Skotske, nema jedinstvenu teritoriju, a to je osnovni princip drzavnosti. To je nasa realnost. Na sceni je klasicna manipulacija birackim telom...ista prica pred svake izbore, a od referenduma vec 20 godina nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA