PRVA ŽRTVA POPLAVA: Žena poginula u Tekiji! (FOTO) (VIDEO)

U Kladovu, Negotinu i Majdanpeku proglašeno je vanredno stanje zbog poplava koje su izazvale jake padavine. Opština Kladovo praktično je odsečena od sveta, a bujica je odnela i prvu žrtvu

  • 4

U opštini Kladovo, Majdanpek, kao i na teritoriji opštine Negotin zbog obilnih padavina u protekla 24 sata proglašena je vanredna situacija.

Kako je javila Regionalna TV Bor, jedna osoba izgubila je život u poplavama u opštini Kladovo. U pitanju je starija žena iz sela Podvrška, koja je nastradala u Tekiji gde je u toku evakuacija helikopterima.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je žena nastradala prilikom evakuacije 20 meštana sela Podvrška, ali da njen uzrok smrti još nije poznat i da će biti utvrđen sutra. 

Na području kod sela Milutinovac kod Kladova zarobljeno je sanitetsko vozilo u kome se nalazi i jedan pacijent sa lekarskom ekipom.

RTB Bor uputio je svu raspoloživu mehanizaciju u Tekiju, kako bi se ubrzalo raščišćavanje nanosa na Đerdapskoj magistrali. U tom mestu evakuisano je 300 ljudi.

Situacija u Kladovu je veoma teška, u prekidu su Đerdapska magistrala, koja vodi ka Beogradu, kao i državni put iz Negotina, nakon što se između ta dva mesta srušio most. Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je da je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava u naselju Tekija.

- Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko. Ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo - rekao je Arežina.

Odvod vode je otežan nakon što su u Hidroelektrani Đerdap ugašene pumpe za ispumpavanje vode na teritoriji opštine Kladovo.

- Najteže je u opštini Kladovo, koja je praktično odsečena od sveta, jer je usled velikih količina padavina došlo do pomeranja čitavih brda i saobraćaj je potpuno u prekidu - izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Na teritoriji Kladova, usled pojave bujičnih potoka, ugroženo je 15 seoskih mesnih zajednica. Srušen je most u selu Milutinovac, a putni pravac Kladovo-Negotin je u prekidu. Naselje Tekija je odsečeno od Kladova. Selo Podvrška je zbog klizišta nepristupačno. Takođe je srušen i most kod sela Velesnica.

Mnoga domaćinstva su bez struje, a fiksna telefonija i delimično mobilna mreža su u prekidu. Mašine su već počele rad na rašišćavanju terena, a čekaju se i adekvatne vremenske prilike za poletanje helikoptera.

Na teritoriji opštine Majdanpek stanje je ozbiljno kod Oreškovice i poplavljenog sela Boljetin, gde je voda odnela deo jedne kuće. U tom mestu reka Pek se izlila i poplavila autobusku stanicu.

Iz Rudnika bakra "Majdanpek" vodu iz Peka su usmerili na Južni revir i time spasli grad od daljeg plavljena.

Obilne padavine izazvale su izlivanje reke i u selu Boljetin. Prema prvim informacijama, celo selo je u potpunosti poplavljeno, i veliki broj domaćinstava je ugroženo. Takođe, izlila se i Podvrška reka.

Problem sa izlivanjem reka iz korita imaju i sela Topolnica i Oreškovica, kod Donjeg Milanovca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poznavalac

    15. septembar 2014 | 21:25

    Jedno zapazanje koje se moze cuti o medijima u Srbiji. Naime, ovakve poplave u blizini Beograda, Obrenovca i sl. podrazumevaju bezbroboj TV ekipa, specijalnih emisija, celodnevna izvestavanja. A kad cela Istocna Srbija pliva u haosu sa poplavama i klizistima imas 2 min u dnevniku i to je to.

  • Brana

    15. septembar 2014 | 23:23

    Bese jedan deka pronalazac pre 7-8 godina kojeg se setim kad god se pomene odron.Covek izmislio,napravio i dokazao da sa nekim sondama moze da se uspesno suprotstavi svakom klizistu.Pustise ga nasi mozgovi u 1 emisiju samo kao kratki prilog gde je on ipak uspeo na brzinu da kaze da nasi nisu zainteresovani za pronalazak,da je te godine bio 2 mesto u svetu(Brisel)za pronalazak i da su ga otkupile ne secam se koje zemlje zapadne evrope.Toliko o nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA