NEMOJTE DA VAS LAŽU: Crnogorci su 1918. hteli da se ujedine sa Srbijom! (FOTO)

Na kraju Prvog svetskog rata postajale su među Crnogorcima, kako u emigraciji tako i u zemlji, dve struje: bela i zelena. Ni jedna od njih dve nije bila protiv ujedinjenja sa Srbijom. Bilo je samo pitanje kako će ono biti sprovedeno

Često se među proponentima posebne crnogorske nacije i bivšim independistima koji su svoje ciljeve ostvarili pre osam godina, može čuti kako Crna Gora 1918. godine nije htela da se ujedini sa Srbijom i kako su Srbi bili okupatori koji su nepozvani došli u njihov krš i lom, ponašajući se kao brutalni okupatori.

Ništa nije dalje od istine.

Za razliku od Srbije koja je odbila da kapitulira i koja je svoju vojsku, kralja i vladu prebacila preko Albanije na Krf, Crna Gora se 1916. godine predala, kralj Nikola I je pobegao u Italiju pa u Francusku, a vojnici su pali u ratno zarobljeništvo.

Iz izgnanstva, kralj Nikola je pokušao da vlada, a ujedinjenje sa Srbijom je postala glavna tema među Crnogorcima. Kralj, premda veliki pobornik jedinstvene srpske i jugoslovenske države, nije bio spreman da se odrekne prestola u korist suparničke dinastije Karađorđević, koju nije naročito mirisao, iako je njegova ćerka bila žena srbijanskog monarha i majka prestolonaslednika.

Kako su meseci a potom i godine odmicali, smanjivao se broj njegovih pristalica. Kralju je postalo sve teže da formira stabilnu vladu; Lazar Mijušković je podneo ostavku nakon što je Nikolu optužio da izaziva probleme koji će opstruisati ujedinjenje, pa je vladu nakon toga formirao Andrija Radović koji je popravio međunarodni položaj organa na čijem je čelu bio i paradoksalno bio glavni zagovornik stava da je istorijska uloga Crne Gore završena. Nakon što je predložio da se najstariji muški članovi obe dinastije smenjuju na prestolu, a kralj odugovlačio sa odgovorima iako je sve vreme naglašavao da nije protiv ujedinjenja, Radović je podneo ostavku.

Zamenio ga je Milo Matanović koji je Nikolu odmah upozorio da pregovori o ujedinjenju odmah moraju da počnu inače će u narodu izbiti pobuna zbog njegovog kolebanja; kralj nije rekao ništa, Matanović je podneo ostavku.

Naredni šef vlade je bio Evgenije Popović koji je uživao italijansku podršku, podršku istih onih zvaničnih krugova u Rimu koji su se svim silama borili protiv formiranja Jugoslavije.

Međutim, kraljevi oponentni su osnovali Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje, koji je plaćala Srbija. Andrija Radović je bio na čelu. Komitet je bio toliko uspešan da je do početka 1918. godine postalo jasno da je kralj ostao sam i da ga više niko ne podržava u emigraciji. Pokazalo se, slično je bilo u samoj Crnoj Gori.

Nakon proboja Solunskog fronta, srpske, italijanske, francuske, britanske i američke snage su privremeno preuzele kontrolu nad Crnom Gorom, a 19. novembra su sprovedeni izbori koju su činile dve liste, bela i zelena. Bela je bila lista na kojoj su se nalazili zagovornici bezuslovnog ujedinjenja, predvođeni Gavrilom Dožićem. Na zelenoj listi su bili zagovornici uslovnog ujedinjenja, predvođeni Špirom Tomanovićem.

Beli su pobedili u svim mestima osim na Cetinju; kada je postalo jasno šta Crnogorci žele, Italija je pokušala da zauzme Cetinje i proglasi obnovu crnogorske države pa je pokrenula napad iz Boke ali se povukla jer ipak nije smela da uđe u rat sa Srbijom.

Velika narodna skupština je konstituisana 24. novembra u Podgorici, dva dana kasnije je kralja Nikolu optužila za izdaju, zbacila ga sa prestola i zabranila mu povratak u zemlju, a potom izglasala prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Za kraj, pomenimo zelenašku jednodnevnu Božićnu bunu pod vođstvom Krsta Popovića, koja je propala; većina učesnika je amnestirana, ali su mnogi godinama potom nastavili da vode hajdučki rat protiv države za koju su se pre toga borili.

Iako današnji "dukljani" šire dezinformacije koje impliciraju da su pripadnici ovog pokreta bili separatisti (na prste ruke mogu da se nabroje oni koji jesu), to nije tačno; oni su - kao što smo već rekli - bili zagovornici uslovnog ujedinjenja (uz uslove dakle, ali i dalje za ujedinjenje; verovatno bi pristali da Crna Gora bude deo Srbije ali kao posebna kneževina sa Petrovićima kao naslednom dinastijom) a u drugoj tački njihovog proglasa se čak naglašava da će onda biti spremni "da pristupe ovoj velikoj jugoslovenskoj zajednici kojoj su njihovi preci najstariji i najvjerniji zatočnici bili".

Sukob između zelenaša i bjelaša, onih koji su bili većina u Crnoj Gori, nije bio nacionalni već dinastički.

Zelenaška zastava je bila srpska trobojka sa krunisanim belim dvoglavim orlom i lavom na štitu.

Pametnom dosta.

(S. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    5. oktobar 2014 | 15:13

    Nisu se ni sad odvojili svojom voljom nego glasovima albanaca i muslimana. Inace je samo 25 posto crnogoraca bilo za otcepljenje bilo.... milu je to odgovaralo jer ima samostalnu drzavo u kojoj moze da ima apsolutisticku vlast nad svime u crnoj gori... nazalost je tako

  • rmlc

    5. oktobar 2014 | 14:44

    Iako nisam iz Crne Gore, cinjenica je da je Nikola I bio najbolji srpski vladar i trebalo je da mu se prepusti presto citave zemlje. Mislim da bi tako Srbija ujedinjena sa Crnom Gorom mnogo bolje prosperirala. Casnijeg i postenijeg vladara srpstvo nije imalo. Kralj se uvek dicio svojim poreklom, i uvek smatrao sebe Srbinom. To sto je u CG snazna antisrpslka propaganda nema veze s vezom. Crnogorci kao nacija ne postoje, to je srpski narod koji zivi na geografskom prostoru koji se zove Crna Gora, pa otud naziv Crnogorci (kao Hercegovci, Licani, Sumadinci...). Crna Gora je oduvek bila najveci ponos srpstva i nadam se da ce se to jednog dana povratiti, kada oteraju onu korumpiranu bagru na vlasti i vrate se korenima. Srbin Srbinu ne okrece ledja!!! Zivela Srbi u Srbiji, Srbi Crne Gore, Srbi Bosne i Hercegovci! Jednog dana bicemo svi zajedno, a sloga bice poraz vragu!

  • mila

    5. oktobar 2014 | 15:06

    Opet cemo mi zajedno, polako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA