319

NEMOJTE DA VAS LAŽU: Crnogorci su 1918. hteli da se ujedine sa Srbijom! (FOTO)

Na kraju Prvog svetskog rata postajale su među Crnogorcima, kako u emigraciji tako i u zemlji, dve struje: bela i zelena. Ni jedna od njih dve nije bila protiv ujedinjenja sa Srbijom. Bilo je samo pitanje kako će ono biti sprovedeno

Često se među proponentima posebne crnogorske nacije i bivšim independistima koji su svoje ciljeve ostvarili pre osam godina, može čuti kako Crna Gora 1918. godine nije htela da se ujedini sa Srbijom i kako su Srbi bili okupatori koji su nepozvani došli u njihov krš i lom, ponašajući se kao brutalni okupatori.

Ništa nije dalje od istine.

Za razliku od Srbije koja je odbila da kapitulira i koja je svoju vojsku, kralja i vladu prebacila preko Albanije na Krf, Crna Gora se 1916. godine predala, kralj Nikola I je pobegao u Italiju pa u Francusku, a vojnici su pali u ratno zarobljeništvo.

Knjaz Nikola I Petrović Njegoš 1906. godine. Foto: Wikipedia Commons/William Le Queux

Knjaz Nikola I Petrović Njegoš 1906. godine. Foto: Wikipedia Commons/William Le Queux

Iz izgnanstva, kralj Nikola je pokušao da vlada, a ujedinjenje sa Srbijom je postala glavna tema među Crnogorcima. Kralj, premda veliki pobornik jedinstvene srpske i jugoslovenske države, nije bio spreman da se odrekne prestola u korist suparničke dinastije Karađorđević, koju nije naročito mirisao, iako je njegova ćerka bila žena srbijanskog monarha i majka prestolonaslednika.

Kako su meseci a potom i godine odmicali, smanjivao se broj njegovih pristalica. Kralju je postalo sve teže da formira stabilnu vladu; Lazar Mijušković je podneo ostavku nakon što je Nikolu optužio da izaziva probleme koji će opstruisati ujedinjenje, pa je vladu nakon toga formirao Andrija Radović koji je popravio međunarodni položaj organa na čijem je čelu bio i paradoksalno bio glavni zagovornik stava da je istorijska uloga Crne Gore završena. Nakon što je predložio da se najstariji muški članovi obe dinastije smenjuju na prestolu, a kralj odugovlačio sa odgovorima iako je sve vreme naglašavao da nije protiv ujedinjenja, Radović je podneo ostavku.

Spomenik kralju Nikoli I Petroviću Njegošu u Podgorici. Foto: Wikipedia Commons/MrSco

Spomenik kralju Nikoli I Petroviću Njegošu u Podgorici. Foto: Wikipedia Commons/MrSco

Zamenio ga je Milo Matanović koji je Nikolu odmah upozorio da pregovori o ujedinjenju odmah moraju da počnu inače će u narodu izbiti pobuna zbog njegovog kolebanja; kralj nije rekao ništa, Matanović je podneo ostavku.

Naredni šef vlade je bio Evgenije Popović koji je uživao italijansku podršku, podršku istih onih zvaničnih krugova u Rimu koji su se svim silama borili protiv formiranja Jugoslavije.

Međutim, kraljevi oponentni su osnovali Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje, koji je plaćala Srbija. Andrija Radović je bio na čelu. Komitet je bio toliko uspešan da je do početka 1918. godine postalo jasno da je kralj ostao sam i da ga više niko ne podržava u emigraciji. Pokazalo se, slično je bilo u samoj Crnoj Gori.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Nakon proboja Solunskog fronta, srpske, italijanske, francuske, britanske i američke snage su privremeno preuzele kontrolu nad Crnom Gorom, a 19. novembra su sprovedeni izbori koju su činile dve liste, bela i zelena. Bela je bila lista na kojoj su se nalazili zagovornici bezuslovnog ujedinjenja, predvođeni Gavrilom Dožićem. Na zelenoj listi su bili zagovornici uslovnog ujedinjenja, predvođeni Špirom Tomanovićem.

Beli su pobedili u svim mestima osim na Cetinju; kada je postalo jasno šta Crnogorci žele, Italija je pokušala da zauzme Cetinje i proglasi obnovu crnogorske države pa je pokrenula napad iz Boke ali se povukla jer ipak nije smela da uđe u rat sa Srbijom.

Velika narodna skupština je konstituisana 24. novembra u Podgorici, dva dana kasnije je kralja Nikolu optužila za izdaju, zbacila ga sa prestola i zabranila mu povratak u zemlju, a potom izglasala prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Zelenaška zastava. Foto: Wikipedia Commons/CarJunakaCg

Zelenaška zastava. Foto: Wikipedia Commons/CarJunakaCg

Za kraj, pomenimo zelenašku jednodnevnu Božićnu bunu pod vođstvom Krsta Popovića, koja je propala; većina učesnika je amnestirana, ali su mnogi godinama potom nastavili da vode hajdučki rat protiv države za koju su se pre toga borili.

Iako današnji "dukljani" šire dezinformacije koje impliciraju da su pripadnici ovog pokreta bili separatisti (na prste ruke mogu da se nabroje oni koji jesu), to nije tačno; oni su - kao što smo već rekli - bili zagovornici uslovnog ujedinjenja (uz uslove dakle, ali i dalje za ujedinjenje; verovatno bi pristali da Crna Gora bude deo Srbije ali kao posebna kneževina sa Petrovićima kao naslednom dinastijom) a u drugoj tački njihovog proglasa se čak naglašava da će onda biti spremni "da pristupe ovoj velikoj jugoslovenskoj zajednici kojoj su njihovi preci najstariji i najvjerniji zatočnici bili".

Sukob između zelenaša i bjelaša, onih koji su bili većina u Crnoj Gori, nije bio nacionalni već dinastički.

Zelenaška zastava je bila srpska trobojka sa krunisanim belim dvoglavim orlom i lavom na štitu.

Pametnom dosta.

(S. P.)

Tagovi: Crna Gora, Crnogorci, Dukljani, Jugoslavija, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kralj Nikola I, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (319)
Poređaj komentare:
 • M
  milena

  Ja sam iz sela Lovcenca i ponosna sam crnogorka,ali ipak nisam bila za to da se svadjamo,blatimo.Crna Gora je imala drzavu,kao i Srbija.Medjutim politika podmukla je razdvojila dva bratska naroda,koja su odvijek lijepo zivljela,medjutim pogan hoce da unisti pravoslave na Balkanu.

 • M
  Molder

  I jedni i drugi smo izgleda cigani cim se ovako pljujemo..

 • S
  Stari lav

  Ajde prvo da ustanovimo startna pravila diskusije. Od kad se počinje računati istorija na ovim prostorima i do koje mere mogu da se teritorije i države dele i/ili ujedinjuju. Posle toga je lako pretresti istoriju i činjenice. Ovako ispada da možeš biti stariji od samog života, samo zavisi kako kome odgovara u tumačenju svojih želja i viđenja stvari.

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 16. oktobar 2018. godine

Brutalna ženska tuča nasred ulice u Novom Pazaru: Prvo su pali šamari papučama, pa je počelo čupanje, udaranje, obaranje (VIDEO)

Najavljene novine u građevinskom sektoru: Lakše do rušenja bespravnih objekata i sprečavanja divlje gradnje

Prvi srpski Lidl je otvoren u Priboju još 1972, ali je propao, pa se preselio u Nemačku: Da li je ovo prava istina o lancu supermarketa? (FOTO)

Prevrnuo se kamion na Zrenjaninskom putu: Stvorena kilometarska kolona (FOTO)

10.000 vrana došlo je u Pomoravlje da prezimi, a najviše ih ima u jednom gradu: Ovaj čin sa sobom nosi važnu simboliku (FOTO)

Zdravo, ja sam Marko i potrebna mi je vaša pomoć: Vlasnici su od mene hteli da naprave kobasice, ali su me dobri ljudi spasili (FOTO)

Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja: Jedan ubod spasiće vas muka

Veliki požar u Carskoj bari: Vatrena stihija guta prirodni rezervat (FOTO) (VIDEO)

Važna opomena i apel odnose se na sve nas: Ne palite nisko rastinje, požara je 7 puta više nego pre godinu dana

Deca izmišljaju otmice jer im treba opravdanje kad pobegnu sa časa: Za samo 2 nedelje prijavljeno čak 14 lažnih pokušaja

Milijardu evra u zdravstveni sistem! Vučić posle sastanka sa Brnabić najavio novi projekat i završetak stanova za bezbednjake do 2020. godine (FOTO) (VIDEO)

Veliko finale karavana Izađi mi na teglu: "Kraljica ajvara" iz Brusa (FOTO)

Vozači, saobraćajna policija je na svakom koraku: Posebno obraćaju pažnju na ove 3 stvari

Od kad sam ja napustio školu, a to je mnogo davno bilo, ništa se nije promenilo: Vučić obišao Zemunsku gimnaziju i najavio rekonstrukciju zgrade (FOTO)

Zbog jednog krivičnog dela koje mnogi ne doživljavaju dovoljno ozbiljno, može da se ode u zatvor na 3 godine

Jovana i Srđan se prelepim rečima u Jutarnjem programu oprostili od Milene Dravić: Sećanja na detinjstvo dovela su sve do ivice suza (VIDEO)

Pobegli su sa betona na selo i nikad nisu bili srećniji: Jelena i Miloš sada uzgajaju dunje i paradajz, umesto da jure u kancelariju (FOTO)

Budite oprezni na putevima: AMSS upozorava da je moguća magla pored reka, banja, jezera i kotlina

Ugroženo jedno od najlepših mesta u Srbiji: Vodostaj jezera Uvac opao za 20 metara, potpuno presušio na nekim mestima

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 15. oktobar 2018. godine

Supermen, šargarepa ili nešto bezobraznije: Jelena pravi za poklone nakurnjake u različitim bojama i oblicima... čak i u veličinama (FOTO)

Pale njive, pa bukte požari po celoj Srbiji: Vatra se približava kućama oko Jagodine i Požarevca, stihija zahvatila i deo od Makiša do Ostružnice (FOTO) (VIDEO)

Zorana Mihajlović pozvala devojke da prijavljuju seksualno uznemiravanje: Ne tolerišite ni "cico" ni "mačko"

Kako i zašto su burgeri bukvalno pojeli pljeskavice kod nas?

Srbija prvi put izmerila koliko je opasno zračenje antena i predajnika na školama, vrtićima, bolnicama...

Posle 13 godina je pobedio državu, a danas nam donosi detaljan šablon po kom su doktori iz hitne pomoći i pogrebnici trgovali mrtvima (FOTO)

Danas je najveći ženski crkveni praznik: Ovaj dan posebno je važan za žene koje žele potomstvo. One moraju da urade jednu važnu stvar

Prvi put je otišla na Krf i posle 10 dana shvatila u kolikoj laži živi većina Srba: Zapušila je usta svima koji kažu da su "obišli čitavu Grčku"

Najodvratnije navike u Srba - Svi se gadimo kada ih vidimo, ali niko im ne kaže: "Čoveče, nekulturan si"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 14. oktobar 2018. godine

Dim blokirao auto-put Beograd-Novi Sad: Na jednom delu puta se ne vidi prst pred nosom (VIDEO)

Vozač "golfa" sleteo sa 50 metara visine na šetalište u Kraljevu: Posle stravične scene, čovek sa krvavom glavom nestao sa mesta nesreće (FOTO) (VIDEO)

Rodila se beba genije: Mali Pavle nema ni 7 dana, a već razmišlja (FOTO)

Dečak (10) izmislio priču o otmici, jer je kasnio na čas: Rasvetljena još četiri pokušaja kidnapovanja dece, svi su bili lažni

Od sledećeg letovanja dobijaćete papir koji vas štiti od prevara turističkih agencija

Užas u Novom Pazaru, potpuno izgorele četiri kuće

Beograđani da uče od Pančevaca: Verovali ili ne, opstala biblioteka na otvorenom, nisu pokradene knjige

Nininu kuću napale smrdibube: Posle noćne invazije, morala da ode u hotel (VIDEO)

Jezivo oko čega smo počeli da se svađamo: OK je stajati u redu za jeftine farmerke i za najnoviji skupi telefon, a nije za pile!? (FOTO)

Baka Jelka se nikad nije udala zbog kreveta: Ovo je njena tužna priča (FOTO)

Tamara je usvojila štene, ona hoda na tri noge i ima slabašno srce: Sada traži pomoć od nas za Lilinu hitnu operaciju u Milanu (FOTO)