AMERIKANCI: Srpska crkva kod Srebrenice čista provokacija (VIDEO)

Iz Ambasade SAD naglašavaju da su razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rešenje, kako kažu, u duhu tolerancije. Oni smatraju da otvaranje crkve na Budaku "otvara nove rane kod Bošnjaka"

  • 44

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu zabrinuta je zbog otvaranja pravoslavne crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.

Iz Ambasade SAD, koja je i prošle godine pozivala na obustavu radova na ovom sada već sagrađenom i otvorenom objektu, za "Dnevni avaz" naglašavaju da su i razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rešenje, kako kažu, u duhu tolerancije.

- Naš stav nije se promenio. I dalje smo izuzetno zabrinuti zbog crkve na Budaku. Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema mesta značajnije naseljenog srpskom populacijom i koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vernika - navode iz Kancelarije za odnose s javnošću.

Iz Ambasade, takođe, poručuju da uvažavaju svačije pravo na religiju i veru, ali naglašavaju da "potrebe i prava vernika moraju biti izbalansirana".

- Potrebe vernika moraju da budu izbalansirane s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije porodice su sahranjene u Potočarima kako bi u miru posećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije - preciziraju svoj stav.

Oni smatraju da otvaranje crkve na Budaku "otvara nove rane kod Bošnjaka", stvara nove podele i dodatne netrpeljivosti među tamošnjim stanovništvom, kao i da "nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju".

Ambasada SAD je i razočarana što su vlasti RS, kako kažu, propustile da prepoznaju potrebu za pronalaženjem prihvatljivog rešenja koje je u duhu tolerancije, piše "Dnevni avaz".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лажни четник

    17. septembar 2014 | 12:10

    Pa i otvaranje ambasade SAD i vijorenje američke zastave u BG kod dosta srba otvara rane i sećanje na 2500 naših gradjana koje ste 1999. godine mučki pobili iz vazduha sa vašim saveznicima pa nikom ništa...ćutimo i trpimo...

  • Gagi

    17. septembar 2014 | 12:20

    Gospodo Amerikanc,a niste bili razočarani, niti ste se zgražavali kad su Albanci na Kosovu palili pravoslavne crkve i manastire?

  • Suza

    17. septembar 2014 | 12:06

    DA LI SU SE OVAKO POTRESALI KADA SU GLEDALI RUSENJE SRPSKIH VEKOVNIH ZDANJA NA KOSOVU, KADA SU ALBANCI SA KROVOVA SKIDALI KRSTOVE I PALILI CRKVE? DA LI SE SADA POTRESAJU KADA SU PRAVOSLAVNI SPOMENICI SRAVNJENI SA ZEMLJOM? DA SU TADA VODILI RACUNA O LJUDSKOJ NESRECI I ZRTVAMA, NESRECNOM NARODU KOJI JE NAPUSTAO SVOJA OGNJISTA, MOZDA BI NESTO I IMALO SMISLA, OVAKO, HAJDE JOS MALO DA IH MALTRETIRAMO, NIJE BILO DOVOLJNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA