Kina se sprema za Treći svetski rat između SAD i Rusije!

Kineski profesor navodi da će Treći svetski rat najverovatnije izbiti zbog konflikta SAD i Rusije oko Ukrajine

  • 28

U izjavi za državne novine "Pipls dejli", kineski profesor Han Ksudong upozorio je da Peking treba da se pripremi za nadolazeći Treći svetski rat koji će nastati zbog konflikta SAD i Rusije oko Ukrajine.

- Kako se ukrajinska kriza produbljuje, međunarodni posmatrači su postali sve više zabrinuti zbog direktnog vojnog sukoba između SAD i Rusije. Čim se pojavi oružano rivalstvo, verovatno je da će se proširiti na ceo svet. Mi predviđamo da će izbiti novi svetski rat - piše Ksudong.

Kako dalje navodi, "svet je ušao u novu eru u smislu svetskog ratovanja", baziranu na internetu i konceptu pomorske snage.

- Verovatno je da će se Treći svetski rat boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima - naglašava ovaj profesor.

Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“.

Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji.

Zapadni mediji o tom manevru kineske vojske nisu izveštavali, a ruski su uglavnom prelazili preko toga bez komentara.

Ekonomista Martin Armstrong navodi da se Ksudongove primedbe odnose i na Japan.

- Popularnost za rat sa Japanom sve više raste u Kini. Vodite računa samo da se Kina ne suprotstavlja NATO-u kao Rusija. Izgledi da ćemo biti svedoci konflikta u Aziji koji se ubrzano približava - napisao je on.

Kina i Rusija su se zbližile poslednjih meseci. Dve supersile verovatno imaju cilj da formiraju drugačiji multipolarni sistem spram onog koji predstavljaju NATO, EU i SAD.

(Telegraf.rs / Izvor: english.peopledaily.com.cn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    17. septembar 2014 | 23:47

    Nista bre daba amerika se moze borit sa kinom i rusijom skupa i bude pobedila nego mislimo mi na svoju decu ostavimo se rusa i njihovih terorista !

  • Dejan B.

    17. septembar 2014 | 23:00

    Kina i Rusija će osliboditi svet od zla

  • Mile

    17. septembar 2014 | 23:50

    Aj da i amerika vise ode u zaborav... Bice istrule mi dunja u fioci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA