ŠKOTSKA OSTAJE U VELIKOJ BRITANIJI! 55,3 odsto Škota glasalo protiv otcepljenja!

Na referendumu o nezavisnosti Škotske na osnovu zvaničnih rezultata, za nezavisnost je glasalo 44,7 Škota, a izlaznost je bila rekordna i iznosila je 84,6 procenata

  • 69

Građani Škotske glasali su protiv otcepljenja od Velike Britanije, pokazuju današanji zvanični rezultati.

Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja, 55,3 odsto građana Škotske je glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 odsto njih želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom, preneo je AFP.

Izlaznost na glasanje je bila rekordna i iznosila je 84,6 procenata - 2.011.926 građana je glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 1.617.989 se izjasnilo za nezavisnost Škotske.

Prethodni rekord u izlaznosti građana na birališta postignut je na parlamentarnim izborima 1950. godine kada je iznosilo 84 procenata.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je juče priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kom je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?".

Škoti su juče odbili predlog vladajućih nacionalista da proglase nezavisnu državu.

Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.

Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi gradjana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Šta se dešavalo juče u toku izbornog - referandumskog dana, pročitajte OVDE!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    19. septembar 2014 | 09:21

    Bas mi je žao sto Skoti nisu uspeli da se ocepe od okupatora svoje zemlje!

  • oldyy

    19. septembar 2014 | 08:19

    Ne znam zasto je vecina Srba bila za to da Skotska izglasa nezavisnot? Ovo je najbolji primer nasoj nekadasnjoj regionalnoj 'braci' :Crnogorcima, Hrvatima, Makedoncima, Bosnjacima, Kosovskim Albancima kako se moze ziveti u zajednici pod sloganom "zajedno smo jaci" bez mrznje i rata, bez stvaranja banane drzave koja sem naziva nezavisna, nema nikakvog geopolitickog ili ekonomskog znacaja.

  • boro

    19. septembar 2014 | 07:57

    Bas ce mi biti zao ako ostanu u uniji, trebalo bi da englezi osete na svojoj kozi kako izgleda odcepljenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA