DOŠAO JE IZ LEDA: Ovo je Jakov, prva beba iz zamrznutog embriona u Srbiji! (FOTO)

- Porodila se pacijentkinja čija je trudnoća nastala metodom zamrzavanja i naknadnog odmrzavanja embriona. To je rva beba rođena uopšte u sistemu državnog zdravstva kod nas nastala na ovaj način - kaže dr Branko Budimirović, vođa Centra za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice

  • 12

U valjevskoj bolnici rođen je Jakov, prva beba u Srbiji iz zamrznutog embriona!

Jakov je na svet došao je na svet nakon drugog pokušaja njegovih roditelja da ostvare potomstvo. Centar za vantelesnu oplodnju je jedini u državnom sistemu u Srbiji koji ima zamrzavanje embriona.

Vođa Centra za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice dr Branko Budimirović kaže da su brojne prednosti zamrzavanja embriona.

- Ako trudnoća ne nastane iz svežeg materijala, nakon nekoliko meseci imamo mogućnost da koristimo zamrznuti materijal. Upravo to zamrzavanje je donelo i prvi značajan rezultat. Nama se porodila pacijentkinja čija je trudnoća nastala ovom metodom zamrzavanja i naknadnog odmrzavanja embriona. Naglasio bih da je to prva beba rođena uopšte u sistemu državnog zdravstva kod nas nastala na ovaj način. Vantelesna oplodnja sa zamrznutim embrionom je manje zahtevna i rizična - navodi dr Budimirović.

U protekle skore dve godine zahvaljujući Centru za vantelesnu oplodnju rođeno je 26 beba, a očekuje se rođenje još 23 bebe.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA