TUKLI SU NAS KAO ZVERI: Niško pravosuđe isplaćuje odštetu prebijenim osuđenicima!

Osuđenici su tražili odštetu od četiri do deset hiljada evra jer su tokom pobune u Kazneno popravnom zavodu 2006. godine bili pretučeni od strane čuvara koji su se kasnije iživljavali nad njima

  • 10

Ministarstvo pravde je naložilo niškom Osnovnom sudu i Osnovnom tužilaštvu da zajednički plate odštetu u ukupnom iznosu od 134.500 tridesetsedmorici osuđenika koji su pretučeni tokom gašenja pobune u Kazneno popravnom zavodu 24. novembra 2006. godine.

Sud u Strazburu u slučaju "Habimi i ostali protiv Srbije" ustanovio je da nije sprovedena dobra istraga oko odgovornosti policijskih snaga prilikom suzbijanja protesta i obavezao Srbiju da pobunjenicima plati oštetu.

Ministarstvo pravde ocenilo je da su za lošu istragu podjednako odgovorni niški sud i tužilaštvo i naložilo im da odštetu plate po pola, a plaćanje naknade štete znatno će otežati rad niškog pravosuđa, koje ionako ima problema sa manjkom novca.

- Mi smo se već obratili Državnom veću tužilaca i zatražili novac za ovu nameru jer smo obavezani da odštetu platimo do 3. decembra, a sopstvena sredstva nemamo - rekli su u niškom tužilaštvu.

Osuđenici su tražili odštetu od četiri do deset hiljada evra, ali im je sud dodelio po tri i po hiljade, plus ukupno pet hiljada za pokriće troškova postupka. Jedan od onih kom će država platiti zato što nije ustanovila ko ih je tukao je i Nišlija Zoran Antić.

- Taj novac je slaba uteha za ono što smo preživeli u zatvoru. Tukli su nas kao zveri, zatim su nas vezali nakon čega se nad nama iživljavalo zatvorsko osoblje. Epilog takvog tretmana u mom slučaju su bili polomljeni prsti, dva rebra, potres mozga, a pukao mi je i čir. Posledice psihičke traume i danas osećam - rekao je Antić.

Dobrosav Nešić, predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca, koji je zastupao osuđenike u postupku protiv države Srbije, kaže da je pitanje kako će odšteta biti isplaćena jer se mnogima od njihovih klijenata ne može više ući u trag.

- Koliko ja znam, svi koji su tada bili pretučeni su u međuvremenu izašli iz zatvora, ali su neki zbog novih krivičnih dela ponovo iza rešetaka. Bar dvojica su u bekstvu, a ima ih i po inostranstvu, tako da mnogi neće imati koristi od novčane nadoknade, ali su bar dobili moralnu satisfakciju - ocenio je Nešić.

Sud u Strazburu je ocenio da nisu predočeni dokazi da je policija pretukla osuđenike tokom pobune, jer kako je navedeno u presudi, oni su tada bili izvan kontrole državnih organa pa je postojala mogućnost međusobnih obračuna.

Odšteta im je dodeljena jer država Srbija nije sprovela delotvornu istragu, s ozbirom na to da je tužilaštvo samo na početku koordiniralo istragom da bi kasnije radnje u postupku sprovodila policija, iako i Žandarmerija pripada policijskim snagama.

Takođe, sud je ocenio i to da je bilo propusta i u postupanju istražnog sudije tadašnjeg Opštinskog suda jer nije saslušao nijednog svedoka, nije preduzeo ništa radi utvrđivanja identiteta policajaca koji su učestvovali u suzbijanju pobune, niti je sproveo suočavanje osuđenika sa dvojicom policijskih službenika koje su zatvorenici identifikovali i optužili za zlostavljanje i mučenje.

Interesantno je da je Dragutin Vidosavljević, advokat Odbora za ljudska prava koji je zastupao osuđenike i sam završio iza rešetaka. On je osuđen na 12. godina zatvora jer je u februaru 2012. godine ubio svoju suprugu.

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gud

    21. septembar 2014 | 21:58

    Da si valjo nebi ni bio tamo

  • Mare

    21. septembar 2014 | 22:26

    Bravo Opet poreski obveznici placaju brljotine drzavnih institucija... I gle opet niska zandarmerija se pominje..

  • Danilo

    21. septembar 2014 | 19:37

    A sta je sa strazom!? njih treba kazniti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA