OTIŠLI U SVETI RAT: Oko 3.000 Evropljana ratuje uz džihadiste u Siriji i Iraku!

Na povećanje broja Evropljana koji se pridružuju islamistima, uticalo je proglašenje kalifata u Iraku i Siriji, koje je Islamska država objavila u junu. Evropski borci uglavnom dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske

  • 5

Broj Evropljana koji se pridružuju islamskim borcima u Siriji i Iraku, porastao je za samo nekoliko meseci za trećinu i dostigao cifru od oko 3.000, rekao je koordinator za borbu protiv terorizna EU, Žil de Keršov.

Keršov je, u intervjuu za agenciju Frans pres, rekao i da je moguće da je na povećanje broja Evropljana koji se pridružuju islamistima, uticalo proglašenje kalifata u Iraku i Siriji, koje je Islamska država objavila u junu.

Keršov je dodao da je u junu, prema njegovoj proceni, bilo oko 2.000 Evropljana koji su se borili na strani islamista u Iraku i Siriji.

Evropski borci, kaže Keršov, uglavnom dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske, ali ih ima i iz Španije, Italije, Irske, a sad i iz Austrije.

On je ocenio i da se između 20 i 30 odsto boraca vratilo u svoje zemlje, od kojih su neki nastavili da žive kao i pre, dok neki pate od postraumatskog stresa.

Ima, međutim, i takvih povratnika, koji su postali radikalni i opasni, upozorio je Keršov.

- Svaka članica (EU), treba da proceni svakog pojedinačnog povratnika, koliko je on opasan i da na to adekvatno odgovori - rekao je Keršov.

On je pozitivno ocenio usvajanje rezolucije SB UN u sredu, po kojoj se kriminalnim delom smatra odlazak u inostranstvo na obuku ili u borbu u "svetom ratu".

Keršov je, takođe, podržao francuski nacrt zakona, koji daje ovlašćenje ministaru unutrašnjih poslova da oduzme pasoše pojedincima ako ima dovoljno obaveštajnih podataka da putuju zbog učestvovanja u džihadu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pisi mi brate

    24. septembar 2014 | 10:56

    Nisu to europljani

  • Boki

    24. septembar 2014 | 17:40

    Takvim ljudima ne treba vise dozvoliti povratak u svoje zemlje, ostilsi su u rat koji je okrenut protiv njih. To bi isto bilo kao da su Srbi otisli da se bore na strani siptara za vreme kosovskog rata.

  • Biske

    25. septembar 2014 | 08:55

    Valjda ce i ostati tamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA