AUSTRALIJANAC KOJI OBOŽAVA SRBIJU: Kako sam Hrvatima objasnio neke stvari! (VIDEO) (FOTO)

Zašto Srpkinje nisu "namontirane silikonke", kako je u Guči završio s krvavim rukama, a na Noletovom meču u srpskom kolu s Kinezima, kako lumpuje i objašnjava Australijancima kakvog je ukusa pljeskavica, za Telegraf priča Stefan Popović, Australijanac srpskog porekla koji je oduševio svet svojom pričom o Srbima i Srbiji

  • 14

Nakon što smo zavirili u život Australijanca srpskog porekla Stefana Popovića (28) o čijoj fantastičnoj priči o Srbima i Srbiji objavljenoj na njegovom blogu bruji cela zemlja, telefoni ne prestaju da nam zvone.

Zovu, pogađate, devojke... A, šta sve pitaju i šta ih interesuje? Pa, dovoljno je da kažemo da ne biste verovali!

Da je diplomirani žurnalista, da radi kao TV voditelj u Australiji, da mu je majka sa Kosova, otac iz Niša, da obožava Divca, Cecu, Beogradski sindikat i Zvezdu, to već znamo. Posebno je odjeknulo i to da kao veoma izbirljiv momak još uvek nema devojku... Iako moramo priznati da su se plavuše prilično razočarale što su mu srcu bliže crnke.

Na našu opasku da je jedna čitateljka ponudila da se "ofarba ako treba" Stefan sa kojim i ovoga puta pričamo preko skajpa kaže da je baš ta vrsta duhovitosti, opuštenosti i neposrednosti ono što voli kod Srpkinja.

Ne možemo, međutim, da mu ne pomenemo da za razliku od njega mnogi stranci Srpkinje opisuju kao "preterano namontirane silikonke".

- Ma kakvi! Malo je takvih devojaka u Srbiji. Znam ja o čemu vi pričate, bio sam u Strahinjića bana. Ali, to su izuzeci... Srpkinje su visoke i zgodne po prirodi i što je najvažnije jedu sve! Da, da, možda vama ova moja opaska zvuči čudno, ali nemate pojma koliko je dobro kada izađete sa devojkom koja bez problema jede burek. Australijanke su s druge strane krupne, a kada izađete s njima na sastanak neće ništa drugo da jedu do musli - priča nam Stefan namećući nam pitanje šta bi spremio devojci za romantičnu večeru i zna li uopšte da skuva neki srpski specijalitet?

- Ako bih izašao sa nekom Srpkinjom, ovde u Melburnu, onda joj ni u ludilu ne bih napravio sarmu ili ćevape, jer toga u Srbiji ima u izobilju. Odveo bih je kod Kineza na kinesku klopu. Ovde je to vrhunsko! A, ako bi trebalo da je izvedem negde u Srbiji, onda bih odabrao nišku kafanu "Stara Srbija". U tanjiru ispred nas bi stajali ćevapi i pljeskavice, pored šopska salata, a u kriglama, po meni najbolje - Zaječarsko pivo! Na uvce bi nam svirali "Nesanicu" i "Pukni zoro" - priča Stefan otkrivajući nam u daljem razgovoru na koji način Australijancu koji nikada u životu nije probao pljeskavicu objašnjava kakav ima ukus.

- Kažem im da je pljeskavica slična, samo još bolja od gurmanskog hamburgera koji ovde može da se naruči za ogromne pare u najekskluzivnijim restoranima! A, ovoj priči dodam i to da su najbolje pljeskavice na Slaviji preko puta "Meka", kao i da ukus mogu da zamisle tako što će shvatiti da je sve što je u Australiji suvo, u Srbiji sočno, a sve što je ovde tanko, u Srbiji - debelo... Osim, naravno devojaka! - priča uz osmeh Stefan opisujući nam kakav je kada izađe sa srpskim drugarima.

- Uvek bih pre izašao sa Srbinom nego sa Australijancem. Objasniću to ovako: Ako daš po 500 dolara za izlazak Srbinu i Australijancu, garantujem vam da će ih Srbin bolje potrošiti.  Izađemo u kafanu, pa lumpujemo... Dižemo ruke uvis, grlimo se... Doduše, ne igram po stolovima, jer sam visok, pa se bojim da ne udarim glavom u plafon, ali sam zato obavezni kolovođa. Igram i "Čačak" i "Nišku banju", čak i "Užičko". Bez pogovora, najbolje se, ipak provedem u Guči. Tamo je uvek nezaboravno. Nikada neću zaboraviti kako je neki čovek lumpujući do mene razbio čašu u paramparčad i kako sam se slučajno posekao na staklo. Eto i ja mogu da se pohvalim da sam se veselio tako da su mi u dobrom starom maniru "ruke bile krvave"!

Stefanu se svidelo i to što u Guči poznati sede sa "običnim" ljudima i razgovaraju kao da ih znaju sto godina - objašnjava Popović navodeći da je na prošlom Saboru trubača razmenio koju sa proslavljenim košarkaškim trenerom Željkom Obradovićem, iako u prvi mah posle pet rakija i nije bio baš najsigurniji da li se radi o njemu.

- Oduševio me je kad je digao čašicu i rekao nam: "Živeli"! Takvih stvari nema u Australiji. Izuzetak su, možda australijski fudbaleri koji se tu i tamo pojave u gradu, ali to je sve.

Da u Melburnu nema pucnjavi iz pištolja posle sportskih nacionalnih trijumfa, to znamo. Ono što nismo znali jeste da Stefan posle Noletovih trijumfa izvodi poseban ritual po kojem je već postao poznat u gradu.

- Procedura je ovakva: Skupi se srpsko društvo, kupimo dve karte za Noletov meč, pa ih fotokopiramo tako da svi možemo da uđemo. Onda, navijamo onako žestoko kako samo Srbi mogu, a ja izvedem svoj ritual - skinem se u šorts go do pasa i iscrtan, pa kao vođa navijača optrčim nekoliko krugova sa zastavom u ruci. Posle meča, koji Nole, razume se, dobije obavezno odigramo kolo, u koje se uhvate čak i Kinezi!

Na naše pitanje da li je prilikom objašnjavanja ljudima čijenice da su Srbi izmislili reč "vampir", bilo i komentara:"Pa, da Srbi su izmislili tu reč, ko bi drugi"?, Stefan kaže da predrasuda o Srbima uopšte nema, setivši se jednog dijaloga sa svojim drugom Hrvatom:

- Sećam se kada mi je jednom prilikom rekao: "Brate, znaš li ti da su Hrvati izmislili kravatu"? Iz stopa sam mu odgovorio: "Eh, da nije bilo Srbina Nikole Tesle, vi biste tu kravatu vezali u mraku"!

Uz opšti smeh razgovor sa Stefanom završavamo sasvim jednostavnim pitanjima. S obzirom da je glumac, sa kojom srpskom glumicom bi snimio ljubavnu scenu, i naravno da li bi se zbog ljubavi preselio u Srbiju?

- Ljubavnu scenu bih bez problema snimio sa Brankicom Sebastijanović u nekom klasičnom ostvarenju poput "Samac u braku", a što se tiče ljubavi, naravno da bih se zbog ljubavi nastanio u Srbiji! Bez ikakvih problema! - završava priču sa nama Popović.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZU5

    1. oktobar 2014 | 08:26

    Hrvatima samo treba objasniti da su nekad bili srbi, nista vise

  • Smederevac

    1. oktobar 2014 | 12:39

    Nazalost,lako je voleti Srbiju kada si daleko od nje i zivis u izobilju,kada ti se ne smanjuju penzije i plate,kada imas normalan godisnji odmor,kada smes na bolovanje,kada se ne brukas u prodavnici jer si uzeo jedan artikal vise nego sto imas para pa moras da ga vratis,kada imas grejanje jer si ga platio...i da ne nabrajam.Volim i ja Srbiju ali nisam vise siguran da li ona voli mene......

  • Isko

    1. oktobar 2014 | 10:25

    Ume sa recima. Nista kod nas nije idealno, ali je karakteristicno i prenaglaseno. Takvih stvari ima svugde, a on je opisao ono sto je kod nas naj. U svakom slucaju bravo za tekstove, bas ume, a i covek izgleda reprezentativno, a nismo svi takvi da se ne lazemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA