TELEGRAF U BLOKU 45 GDE SU IZGORELA DECA: Celo naselje u strahu gledalo kako baraka gori! (FOTO)

Požar je izbio kada se prevrnula sveća tokom noći, dok je porodica spavala. Živana se probudila kad je osetila dim i odmah je zgrabila najmlađe dete Milutina u naručje i sa njim istrčala napolje, dok su Milenko (9), Anđelka (5) i Sanja (3) ostali u svojim krevetima

  • 11

U požaru koji je izbio u četvrtak oko ponoći, u divljem romskom naselju kod Petreš kanala iza Bloka 45, nastradalo je troje dece, Milenko (9), Anđelka (5) i Sanja (3), dok je iz vatrene stihije uspela da se spasi njihova majka Živana Stanković (27) s bebom u naručju.

Iako su vatrogasci veoma brzo reagovali, nisu uspeli da iz barake u plamenu na vreme izvuku i spasu troje mališana.

Požar je izbio kada se prevrnula sveća tokom noći, dok je porodica spavala. Živana se probudila kada je osetila dim i odmah je zgrabila najmlađe dete Milutina u naručje i sa njim istrčala napolje, dok su Milenko, Anđelka i Sanja ostali u svojim krevetima.

Njoj su u pomoć odmah pritrčale komšije i sestra Snežana, ali su mogli samo bespomoćno da posmatraju kako vatra proždire baraku.

Živana ima još jednog sina Baneta (7), koji je, srećom, tokom požara bio kod komšija. Njega je ovog juta Živanina majka odvela sa sobom u Aleksinac.

Pored vatrogasaca, na mestu nesreće bili su i Hitna pomoć i policija, koja je tek oko jedan sat posle ponoći uspela da se probije do barake do koje je teško doći zbog nepristupačnosti samog naselja. 

Policija je po nalogu Trećeg osnovnog javnog Tužilastva uhapsila Živanu Stanković, a tela dece poslata su na obdukciju. Na informativni razgovor pozvana je i Živanina sestra Stanković Snežana sa suprugom.

- Tokom noći se prevrnula sveća u baraci što je izazvalo požar. Stankovići su došli iz Aleksinca da žive ovde, a Živana je preprodavala gvožđe i stare stvari. Stvarno se mučila i pokušavala da tu decu prehrani kako zna i ume - potvrdila je za Telegraf komšinica Vesna Alić.

Ona i ostale komšije su tokom požara strahovali da će se i njihove barake zapaliti. U tom romskom naselju ima oko 40 baraka koje su napravljene od kartona, šper ploča i drugih lako zapaljivih materijala, zbog čega je i baraka Stankovića tako brzo planula.

Celo naselje zatrpano je smećem, starim stvarima, odbačenim nameštajem, olupinama automobila, gumama i kartonom, a svaka vatra predstavlja veliku opasnost za one koji žive u njemu. Ipak, kako žitelji naselja nemaju električnu energiju koriste sveće za osvetljenje i drva za grejanje.

Požar je privukao veliku pažnju stanara Bloka 45 koji su potreseno su i zabrinuto posmatrali čitavu nesreću.

(Mihajlo Pavić / Ana Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nepismena :)

    26. septembar 2014 | 13:33

    Ne shvatam zasto je uzela samo najmladje dete i sa njim izasla iz te barake, zasto nije probudila i ostalu decu, izasli bi isto kao i ona.

  • BgPetar

    26. septembar 2014 | 13:22

    Ali za decu bi uleteo u pozar bez razmisljanja ne bi mogao da gledam pa nek ide zivot.

  • Mina

    26. septembar 2014 | 13:29

    Apelovali smo da se reši problem tog naselja. Sada će možda neko i da se seti. To je užas šta su uradili tamo. Stalno nešto pale. Ima ih mnogo. Sačuvaj bože...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA